De Wever concretiseert cordon rond communisten

Bart De Wever en Raoul Hedebouw. Photonews

Uncategorized

MR-voorzitter Bouchez: “Avondklok moet in de loop van april verdwijnen”

Anton Schelfaut

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pleit voor een zo snel mogelijke afschaffing van de avondklok. Dat heeft hij gezegd in ‘De zevende dag’. Ten laatste op 1 mei, de dag dat de horeca heropent, moet volgens Bouchez de avondklok verdwenen zijn.

“Ook als de horeca heropent zal een avondklok nog nodig zijn.” Dat zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne vrijdagavond na de persconferentie van het Overlegcomité. “Als de horeca heropent, zal dat met een sluitingsuur zijn. We willen vermijden dat het feest zich verlegt van het café naar huis.”

Die uitspraken leverden Van Quickenborne heel wat kritiek op. Later nuanceerde hij zijn standpunt via Twitter. “We gaan de avondklok geen minuut langer aanhouden dan nodig”, klonk het.

Bouchez: “Inperking van onze fundamentele vrijheden”

Volgens Georges-Louis Bouchez is voorzichtigheid geboden, aangezien de avondklok “een inperking van onze fundamentele vrijheden” inhoudt. “De MR wil die avondklok zo snel als mogelijk laten verdwijnen. Vandaag zijn er een aantal dringende zaken en prioriteiten zoals het onderwijs en de heropening van een aantal economische sectoren. Maar het lijkt ons wel redelijk de avondklok op te heffen in de loop van april. Zeker op de dag dat de horeca opent, is het noodzakelijk dat de avondklok afloopt.”

“We moeten ons inhouden met het beperken van de vrijheden”, aldus nog Bouchez. “We doen alsof de avondklok niets is.” 

Jambon: “Altijd een koele minnaar geweest van de avondklok”

Vlaams-minister president Jan Jambon (N-VA) erkende in ‘De zevende dag’ dat hij “altijd een koele minnaar is geweest van de avondklok”. Naar eigen zeggen zou hij zich ook steeds verzet hebben tegen een vervroeging van de avondklok naar 22 uur.

“De avondklok is een heel ernstige inbreuk op onze vrijheid”, aldus Jambon. “Ik hoop dat de federale regering ons wat dat betreft wat vrijheid geeft. Als men de avondklok unilateraal gaat uitbreiden, is dat tegen de geest zoals we tot nu gewerkt hebben. De dag dat het op tafel ligt om de avondklok af te schaffen, sta ik aan die zijde.”

Verlinden: “We moeten dat op elk Overlegcomité bekijken”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) legt uit waarom de maatregel vandaag nog noodzakelijk is. “Door de avondklok zijn er minder contacten, waardoor er minder besmettingen en dus ook minder ziekenhuisopnames zijn”, klinkt het. “Maar ik ben de eerste die de maatregel in vraag zal stellen. Momenteel moeten we nog bijzonder voorzichtig zijn, maar elk Overlegcomité moeten we bekijken of ze nog nodig is.”

Een snellere afschaffing van de avondklok is volgens de minister niet uitgesloten. “We moeten dat op elk Overlegcomité bekijken, de toets moeten we elke keer maken. Als er op het einde van deze maand redenen zijn om te versoepelen, moeten we dat overwegen. Ik vind het verregaand om nu al uitspraken te doen over wat daarna moet gebeuren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen