Ook Nederland stopt uit voorzorg met vaccin AstraZeneca

Foto: Minister Hugo De Jonge. Shutterstock. Ook Nederland stopt uit voorzorg met vaccin AstraZeneca

Uncategorized

Nederland stopt uit voorzorg met vaccin AstraZeneca

Kristof Luypaert

Ook Nederland stopt nu tijdelijk uit voorzorg met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat maakte het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid in navolging van landen als Denemarken en IJsland zondagavond bekend. “Directe aanleiding voor het advies is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde”, meldt De Telegraaf.

Het gaat om zes meldingen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen. „Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.”

Volgens het Nederlandse coronadashboard zouden er de komende twee weken bijna 290.000 mensen het vaccin toegediend krijgen. Die afspraken zijn nu allemaal afgezegd. Inmiddels hebben ongeveer 350.000 Nederlanders het vaccin ontvangen.

Minister De Jonge: “We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen”

Denemarken kondigde eerder aan te stoppen, nadat er bloedstolsels waren geconstateerd bij enkele mensen die het vaccin hadden gekregen. Ook IJsland trokt daarom tijdelijk de stekker uit de vaccinatiecampagne.

Eerder zei minister Hugo de Jonge nog dat er geen aanleiding was voor bezorgdheid over het AstraZeneca-vaccin. De voorzorgsmaatregel heeft vanzelfsprekend geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna. Mensen die na een prik na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgen met daarbij onverwachte of onbekende klachten en bijvoorbeeld grotere of kleinere blauwe vlekjes in de huid hebben krijgen het advies hun arts te contacteren.

Minister de Jonge, verklaarde zondagavond aan De Telegraaf: “Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op onze experts.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Nederland stopt uit voorzorg met vaccin AstraZeneca”

  1. Een overheid die giftige mondmaskers verdeeld onder zijn bevolking en nog steeds beweert dat het vaccin van Astra Zeneca veilig is, vertrouw ik niet zacht uitgedrukt.

Plaats een reactie

Delen