Gevaccineerden verliezen privileges. Foto Shutterstock.

Foto: Shutterstock

Uncategorized

Nederlandse artsen: “Zinloos om jonge, gezonde mensen te vaccineren”

Anton Schelfaut

Het vaccineren van kinderen en jonge, gezonde mensen tegen het coronavirus levert weinig op. Dat stellen de Nederlandse artsen Jona Walk en Bert Mulder in het dagblad ‘de Stentor’. Volgens hen is groepsimmuniteit onhaalbaar en zal het coronavirus niet meer verdwijnen, maar steeds in nieuwe varianten opduiken.

Immunoloog Jona Walk en arts-microbioloog Bert Mulder stellen zich vragen bij het beleid van het kabinet en gezondheidsinstituut om de hele bevolking te vaccineren. Daarvoor baseren ze zich op een recent artikel van het vooraanstaande medische tijdschrift ‘Nature’.

Vaccinaties voorkomen wel degelijk dat mensen ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden. Toch is het volgens Walk een illusie om te denken dat ze ervoor zullen zorgen dat het virus zich niet meer kan verspreiden. “Uit onderzoek dat in Oxford is gedaan, blijkt dat mensen ook nog virusdragers kunnen zijn nadat ze gevaccineerd zijn.”

Ongevoelige variant

De huidige vaccins zouden volgens Mulder ook niet tegen alle nieuwe varianten van het virus werken. Zo is Zuid-Afrika gestopt met het AstraZeneca-vaccin omdat het niet werkt tegen de lokale variant. “De effectiviteit tegen die specifieke variant blijkt echt nul.”

Door het steeds opduiken van nieuwe varianten zullen vaccinaties in de toekomst minder effectief zijn. “Sterker nog, als een vaccin tegen een bepaalde variant niet werkt, blijft alleen die versie van het virus zich verspreiden onder de mensen, en zal die ongevoelige variant uiteindelijk dominant kunnen worden in de gevaccineerde bevolking”, legt Walk uit.

“Dit gebeurt vooral als je vaccineert terwijl er veel virus rondgaat, je creëert een ideale omstandigheid voor nieuwe mutaties”, vult Mulder aan.

Medische principes

“Het onnodig vaccineren is ook tegen onze medische principes. Als je niet ernstig ziek kan worden door het virus én er ook niemand mee beschermt als je je laat vaccineren, waarom zou je dan het risico lopen op bijwerkingen die we zeker voor de lange termijn niet kennen?’’, vraagt Walk zich af.

“Een ander probleem is dat we nog niet weten of als iemand eenmaal gevaccineerd is, zij later nog goed antistoffen maken tegen andere coronavarianten. Op dit gebied moet nog heel veel onderzocht worden’’, benadrukken de onderzoekers.

“Maar corona kunnen we niet uitroeien. Dus dat beleid zou je moeten heroverwegen: vaccineren alleen als iemand er op individueel niveau voordeel van heeft. Je zou je eerst moeten richten op de ouderen en risicogroepen en vervolgens kijken wie zich verder wil laten vaccineren”, besluit Mulder.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen