Een foto voor en tijdens de zandstorm op dezelfde locatie. Bron; Twitter.

Een foto voor en tijdens de zandstorm op dezelfde locatie. Bron; Twitter.

Uncategorized

Peking bedekt met zwaarste zandstorm in jaren: met luchtvervuiling zeer dodelijk

Ruben Notteboom

Peking is bedekt in een deken van zand. De stad wordt getroffen door de zwaarste zandstorm in jaren. Peking staat daarnaast bekend voor de hoge luchtvervuiling. Die vervuiling kan door het zanddeken niet ontsnappen, waardoor een giftige laag ontstaat.

De inwoners lopen rond met speciale brillen en mondkapjes. De Chinese meteorologische autoriteiten kondigden het op één na hoogste alarmniveau af. Op foto’s is duidelijk te zien hoe ernstig de zandstorm is. Men kan amper voor zich kijken. Naar schattig kan men ongeveer 500 meter ver kijken door de dikke zandlaag. Op Twitter worden verschillende foto’s en filmpjes gedeeld.

Ongeziene cijfers van luchtvervuiling

De AQI of luchtkwaliteitsindex van Peking laat zien hoe zwaar de stad getroffen is. Tokio scoort namelijk 42, Sydney 17, New York 26. Het naburige Hong Kong scoort momenteel 66 en Taiwan 87. De waarde van peking is echter 999.

Daarnaast vliegen er ontzettend veel deeltjes rond in de lucht kleiner dan 2,5 micrometer. Het WHO adviseert om ervoor te zorgen dat iemand aan niet meer dan 25 microgram van die deeltjes wordt blootgesteld, maar in peking ligt die waarde momenteel boven 600 microgram.  

Peking getroffen door Gobiwoestijn

Het zand zou afkomstig zijn uit de Gobiwoestijn. Momenteel waait het daar ontzettend hard. Ook Mongolië wordt getroffen door harde winden en grote zandstormen. Momenteel zijn daar zelfs al 6 doden gevallen en worden meer dan 80 mensen vermist.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen