Eerste minister van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern. Foto Shutterstock

Eerste minister van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern. Foto Shutterstock

Uncategorized

Premier Nieuw-Zeeland roept op om “trots te zijn op diversiteit” tijdens herinneringsceremonie aanslag Christchurch

Simon Segers

Jacinda Ardern gaf vandaag een speech naar aanleiding van de aanslag in Christchurch twee jaar geleden. Ze draagt een warm hart toe aan de moslimgemeenschap en roept op tot meer inclusiviteit.

“De aanslag van 15 maart zal ongetwijfeld een blijvende impact hebben, grotendeels een hartverscheurend verdriet. Het is echter nooit te vroeg of te laat om een meer inclusieve maatschappij een deel van deze impact te laten zijn.”, sprak de premier. “Een maatschappij die trots is op haar diversiteit. Deze omarmt en wanneer nodig, deze standvastig verdedigt.”, vervolgde ze. Honderden aanwezigen namen deel aan de herdenking voor de slachtoffers.

Streng beleid

Ardern reageerde zeer intensief op de aanslag in 2019. Zo droeg de labour-politica een hoofddoek toen ze kort na de aanslag een ontmoeting had met vluchtelingen en leden van de Nieuw-Zeelandse moslimgemeenschap. Meteen na de aanslag werden semi-automatisch wapens verboden en later verstrengde de regering ook de algemene wapenwetgeving.

Brenton Tarrant ging op 15 maart 2019 twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch binnen met verschillend vuurwapens. Bij de daaropvolgende schietpartij vielen in totaal 51 dodelijke slachtoffers en tientallen gewonden. De dader streamde het hele gebeuren rechtstreeks op sociale media. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank Tarrant tot een levenslange gevangenisstraf zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Het was de eerste keer dat dergelijke straf in Nieuw-Zeeland werd uitgesproken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen