PVDA-Kamerfractieleider Raoul Hedebouw (Photonews)

PVDA-Kamerfractieleider Raoul Hedebouw (Photonews)

Uncategorized

Raoul Hedebouw (PVDA): “VS zijn het échte gevaar voor de wereldvrede”

Pieter Van Berkel

Volgens PVDA-Kamerfractieleider Raoul Hedebouw wordt kritiek op de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren misbruikt door de Verenigde Staten. “De Verenigde Staten zijn het echte gevaar voor de wereldvrede“, zegt hij een interview met La Libre Belgique.

De Oeigoeren, een moslimminderheid in China, worden zwaar onderdrukt. Zo zijn er getuigenissen over concentratiekampen en spreken de Verenigde Staten zelfs van een genocide. Toch onthoudt de PVDA zich telkens in de Kamer als er resoluties over de Oeigoeren gestemd worden.

Hedebouw: “VS zijn het echte gevaar voor de wereldvrede”

Als hij over de kwestie ondervraagd wordt, antwoordt Hedebouw dat hij en zijn partij “geen nieuwe koude oorlog willen”. “We zijn bezorgd over de Oeigoeren”, zegt Hedebouw. “Maar wij willen niet dat de VS en zijn bondgenoten deze situatie uitbuiten.”

“Ik merk wel op dat de twee landen die een aanzienlijk aantal mensen uit de armoede hebben gehaald, [de communistische landen] China en Vietnam zijn”, zegt de PVDA’er later. “Ik heb deze landen heel wat te verwijten, maar we moeten ophouden ze door onze westerse bril te bekijken. De Verenigde Staten zijn het echte gevaar voor de wereldvrede. China stuurt zijn leger niet overal ter wereld heen. Onze onthouding stelt deze dubbele standaard in geopolitiek aan de kaak, dat is alles. We zeggen niet dat alles over de Oeigoeren verkeerd is.”

Nog volgens Hedebouw “dringen de Chinezen hun visie niet op” aan de rest van de wereld. “Wij zijn diegenen die chaos hebben gecreëerd in het Midden-Oosten”, klinkt het. “Westerlingen moeten ophouden te denken dat ze alles te zeggen hebben, overal ter wereld. Ik verdedig niet wat er in China gebeurt, integendeel. Ik zeg alleen dat we moeten ophouden mensenrechten te gebruiken als een instrument voor geopolitiek. Waarom dan geen sancties tegen Saoedi-Arabië?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Raoul Hedebouw (PVDA): “VS zijn het échte gevaar voor de wereldvrede””

  1. Hedebouw: “VS zijn het echte gevaar voor de wereldvrede”. Noot: In het kamp de Amerikaanse Democratische partij zijn er heel wat filosofen, politogen, letterkundigen etc… die dezelfde mening delen sinds vorige eeuw. Men mag zich afvragen waarom Bin Laden die ongewapend werd aangetroffen tijdens zijn arrestatie door de Navy Seals, op bevel van president Obama, werd geëxecuteerd. Wist hij misschien te veel zaken die de USA in verlegenheid konden brengen? Vergelijk met de case Adolf Eichmann. Deze laatste kreeg een proces.

Plaats een reactie

Delen