Vlaams Parlement moet symbolische schadevergoeding betalen aan Sihame El Kaouakibi

El Kaouakibi vroeg parlementaire medewerkers aan maar kreeg ze eerst niet. Photonews

Uncategorized

Viroloog Steven Van Gucht: “Wij vragen om het plan B te starten”

Niels Geerinck

De deskundigen en virologen uit de zogenaamde Risk Assessment Group hebben gevraagd aan de federale regering om het plan B op te starten. Dat meldde viroloog Steven Van Gucht deze middag aan VTM Nieuws. De activatie van plan B zou mogelijk opnieuw een aantal verstrengingen omvatten. De oproep komt er omwille van de stijgende cijfers van de laatste weken.

De meest recente coronacijfers geven een nieuwe stijging aan. Die trend doet zich nu al enkele dagen voor. Zo werden er in de week van 8 tot en met 14 maart per dag gemiddeld 3.052 nieuwe bevestigde besmettingen waargenomen. Dat is ongeveer een toename van 29 procent in vergelijking met de week voordien. Er is ook een stijging merkbaar in het aantal ziekenhuisopnames. Die stegen vanaf 11 tot 17 maart tot 175 opnames per dag. Dat is 16 procent meer dan de week ervoor. Er liggen momenteel 2.121 coronapatiënten in onze ziekenhuizen. Daarvan liggen er 534 op de afdeling intensieve zorg.

Als de trend zo doorgaat zullen we vrijdag een toename van veertig procent zien in wat het aantal coronabesmettingen betreft. “Dat is vergelijkbaar met de stijgingen die we hebben gezien aan het begin van de tweede golf”, aldus de viroloog. “Het is dus heel belangrijk dat we die tendens stoppen en dat we de cijfers opnieuw onder controle krijgen.”

De stijging zou te wijten zijn aan een combinatie van verschillende factoren. De opmars van de Britse variant zou goed zijn voor meer dan 70 procent van de besmettingen. Sinds begin maart zoeken mensen elkaar vaker op.

Tijd voor Plan B?

Om het tij te keren liet Van Gucht weten dat er vanuit de Risk Assessment Group contact is opgenomen met de federale regering. Volgens de deskundigen is het tijd om plan B te activeren. “In plan B staan een aantal verstrengingen waaruit men kan putten, maar het is aan het Overlegcomité om dat al dan niet te doen”, aldus Van Gucht.

Het plan kan heel erg verschillende maatregelen omvatten. Zo wordt er gewag gemaakt van het eventueel sluiten van de niet-essentiële winkels, de avondklok nog meer te verstrengen, het verplichten van een masker vanaf 10 jaar en het algemeen gebruik van FFP2-maskers in bepaalde beroepscategorieën.

Bij verschillende media wordt er gespeculeerd dat premier Alexander De Croo het Overlegcomité vervoegd zal samenroepen. Maar dat werd nog niet door officiële bronnen bevestigd.

Scholen dicht

De eventuele sluiting van scholen ligt ook op tafel. Al ziet Van Gucht dat echt als “de allerlaatste oplossing” en volgens hem is “de meeste winst nu te boeken door het aantal dichte contacten te beperken. Laat ons nu enkele weken wat strenger zijn voor onszelf”, zo besluit de viroloog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen