Vlaams minister Bart Somers - Foto Photonews

Vlaams minister Bart Somers - Foto Photonews

Uncategorized

Vlaamse regering volgt voorstel Bart Somers: Vlaanderen wordt opgedeeld in 17 regio’s

Wim De Smet

De Vlaamse regering gaat Vlaanderen opdelen in 17 regio’s. De maatregel moet bestuurlijke versnippering tegengaan en komaf maken met het kluwen van lokale politiezones, samenwerkingen en intercommunales.

Het idee om Vlaanderen op te delen in verschillende regio’s kwam van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). De maatregel werd oorspronkelijk niet altijd even enthousiast onthaald. Enkele provinciegouverneurs en burgemeesters kantten zich tegen het voorstel. En coalitiepartner CD&V ging niet akkoord met het plan om West-Vlaanderen op te delen in 3 regio’s. Eenzelfde probleem stelde zich in de provincie Limburg waar de sociale partners dwars lagen.

“Ingewikkelde spaghetti”

Vandaag maakte minister-president Jan Jambon (N-VA) bekend dat er toch een akkoord werd bereikt over de invoering van 17 regio’s. West-Vlaanderen zal opgedeeld worden in 5 verschillende regio’s, Limburg in 3. “De voorbije decennia is er een kluwen ontstaan van intercommunales en intercommunales”, aldus Jambon. “De ene intercommunale houdt zich bezig met afval, een andere met waterdistributie en nog anderen met mobiliteit. Als je al die samenwerkingen optelt, dan kom je uit op 2.200 tussenstructuren, verspreid over 300 Vlaamse gemeenten en de provincies. Het is een wirwar van organisaties, bestuurd door heel veel mandaathouders. Met die ingewikkelde spaghetti gaan we komaf maken.”

Gemeenten krijgen 10 jaar

De opdeling van de regio’s moet ten laatste in 2025 volledig afgerond zijn. “Tegen 2025 zullen wij de sectorale afbakeningen afstemmen op de nieuwe regio’s”, vervolgt Jambon. “De lokale besturen krijgen 10 jaar de tijd om hun onderlinge samenwerkingsverbanden in die lijn te brengen. Collega Somers zal de organisatie voor de Vlaamse regering coördineren.”

Jambon benadrukt dat er met de invoering van de regio’s geen nieuwe bestuurslaag wordt gecreëerd. “Dit is ook geen beslissing die voor of tegen de provincies is. De regio’s krijgen geen politiek bestuursniveau zoals dat bij gemeenten en provincies wel het geval is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen