De Koning met zijn zwaard in schede.

De Koning met zijn zwaard in schede.

Uncategorized

VTM Kids blundert: Koning Julien krijgt genitaliën

Ruben Notteboom

VTM GO biedt de serie “Lang Leve Koning Julien” aan voor VTM Kids, maar er is echter een ‘klein’ probleempje: de foto die ze gebruikten was bewerkt en toonde Julien met genitaliën.

VTM GO biedt nu de kinderreeks “Lang Leve Koning Julien” aan voor VTM Kids. Koning Julien is een populair figuurtje uit de tekenfilm “Madagascar” en kreeg met “Lang Leve Koning Julien” een eigen reeks. Die begon in december 2014.

Kinderen op VTM GO kunnen ‘foute’ foto zien

Op vtm.be/vtmgo is deze serie te bekijken. Op de achtergrond zag je Koning Julien die fruit aan het eten is. Niets bijzonders op het eerste zicht. Maar schijn kan bedriegen: op Google afbeeldingen is de volledige foto te zien. Die foto is ook de eerste die je tegenkomt indien je “Lang Leve Koning Julien” opzoekt. Daar is duidelijk te zien dat er genitaliën tussen de benen van Julien gefotoshopt zijn. Op de website zelf was dat op het eerste zicht onduidelijk wegens de lay-out.

Indien men echter “King Julien” opzoekt in het Engels op Google afbeeldingen, is de foto met genitaliën niet zichtbaar. Wel is dezelfde foto zonder geslachtsorgaan te vinden. Zeer merkwaardig dus. De PAL NWS redactie contacteerde de woordvoerster van VTM. Woordvoerster Leen Blijweert wilde het eerst uitzoeken, maar zei dat “het onwaarschijnlijk is dat deze foto wel degelijk aan VTM verbonden is.

Later kreeg de redactie bevestiging. “We hebben het nagekeken en op onze kanalen was dit animatiebeeld alvast nergens te zien in deze vorm. Het bewuste beeld is onbedoeld in onze interne beeldbank beland, en al was het nooit in de originele vorm zichtbaar op onze kanalen werd het inmiddels verwijderd,” aldus Leen Blijweert.

Foto was wel volledig zichtbaar via ‘elementen’ van pagina

De foto kon wel volledig zichtbaar gemaakt worden via “elementen”. Eenmaal op de website kan men namelijk door rechts te klikken en de optie “inspecteer” te selecteren alle elementen zien die op een website staan. Daar is dan dit element te zien:

<img src=”https://images0.persgroep.net/rcs/yM5jBuy5af2_yEfEmtqV2TIXkrw/diocontent/71315782/_fitwidth/1400?appId=038a353bad43ac27fd436dc5419c256b&amp;quality=0.8” class=”detail__img” alt=”Lang leve Koning Julien”>

en

<meta property=”og:image” content=”https://images4.persgroep.net/rcs/maRPrLU3Hgc8q3i31VjXW-sN6Mk/diocontent/71315782/_fitwidth/1280?appId=038a353bad43ac27fd436dc5419c256b&amp;quality=0.8″>

Door de link te selecteren, wordt de volledige foto zichtbaar, met genitaliën. Het is onduidelijk hoe deze fout gebeurde. Twee dingen zijn wel zeker. Ten eerste kan elk kind die Julien in het Nederlands opzoekt deze foto vinden. Ten tweede krijgt het liedje “I like to move it move it”, wat Julien zingt in ‘Madagascar’, voor altijd een andere betekenis. Ondertussen is de foto van Julien met zijn royaal zwaard wel weggehaald en vervangen, maar op Google Images is het nog steeds zichtbaar.

De foto in kwestie

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen