Het Heizeldrama vond plaats op 29 mei 1985. Foto Photonews

Uncategorized

VTM maakt fictiereeks van Heizeldrama

Wim De Smet

Het Heizeldrama van 1985 wordt door VTM verfilmd in een fictiereeks. Wanneer de serie op televisie verschijnt, is nog niet geweten.

Het drama in het Heizelstadion in Brussel vond plaats op 29 mei 1985, net voor aanvang van de Europese bekerfinale tussen Liverpool en Juventus. Het stadion was op dat moment gevuld met 60.000 toeschouwers. De Engelse en Italiaanse supporters stonden vlakbij elkaar, op de staantribune achter het doel. Nadat er kleine relletjes ontstonden tussen beide supportersclans, bestormden de Liverpool-supporters het vak van de Italianen. De Juventus-aanhang probeerde te vluchten maar vond geen uitweg uit de tribune. De gevolgen waren desastreus. Een muur stortte in, supporters raakten bedolven onder het puin of werden vertrappeld.

Die avond kwamen in Brussel 39 mensen om het leven en 400 anderen raakten gewond. Opmerkelijk: ondanks het drama, werd de finale uiteindelijk toch gespeeld. Juventus won de wedstrijd met 1-0.

Spitsbroers

De programmamakers van VTM willen nu, meer dan 35 jaar na de feiten, een televisiereeks maken over het drama. Kristof Hoefkens, scenarist van de VTM-reeks Spitsbroers, staat samen met acteur Maarten Goffin in voor de opmaak ervan. “Het wordt een project dat tien jaar geleden onmaakbaar werd geacht, maar dat met de technologische vooruitgang van vandaag, en de knowhow die de sector heeft opgedaan, haalbaar moet zijn”, vertellen ze in Het Nieuwsblad. “We zijn ambitieus, we willen de ramp van binnenuit tonen. Hoe was het om daar te zijn, op dat moment? Een beetje Chernobyl -gewijs, zoals die tv-serie deed met de kernramp in Oekraïne. Tegelijk willen we niet arrogant zijn. We beseffen dat het niet vanzelfsprekend is om zoiets realistisch en met impact in beeld te brengen. En dat we tijdens de productie en de opnames nog op obstakels zullen botsen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen