Foto Shutterstock

Uncategorized

“Waterkwaliteit in landbouwgebied te slecht”: Greenpeace stelt Vlaanderen in gebreke

Wim De Smet

Milieuorganisatie Greenpeace stelt de Vlaamse regering in gebreke omdat de waterkwaliteit in landbouwgebied te slecht is. Volgens Greenpeace ligt de oorzaak bij de te hoge rundveestapel. Bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) gaat de voorstellen van Greenpeace onderzoeken.

“Onze waterkwaliteit gaat achteruit en we stikken in de stikstof”, meldt landbouwexpert Matteo De Vos van Greenpeace België. “Structurele hervormingen, zoals de afbouw van onze veestapel, zijn onvermijdelijk geworden om onze natuur te beschermen. Al 20 jaar focussen de overheidsinstanties in hun aanbevelingen omtrent mestvervuilingen op te technische maatregelen, sensibiliseren en handhaven. Maar met bitter weinig resultaat.”

“Falend landbouwbeleid”

Greenpeace vindt het wel een goede zaak dat de Vlaamse overheid hard optreedt tegen maffiapraktijken en mestfraude. “Maar zulke fraude is slechts de top van een falend landbouwbeleid”, aldus De Vos. “Een veel te grote veestapel in Vlaanderen veroorzaakt een gigantische mesthoop die onmogelijk nog op een correcte manier kan verwerkt worden.”

Om de klimaatdoelstellingen te halen, wil Greenpeace dat de veestapel fors gereduceerd wordt.

Strengere aanpak mestfraude

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) erkent dat de waterkwaliteit jaar na jaar verslechtert. “Er zijn al verschillende initiatieven lopende om het mestbeleid aan te scherpen”, meldt ze. De minister zal de voorstellen van Greenpeace bestuderen en kijkt ook uit naar de visie van de landbouworganisaties daarop. Ze wijst ook op de kordate aanpak van de overheid tegen mestfraude. Vorige maand nog vonden op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Nederland huiszoekingen plaats in het kader van een internationaal onderzoek rond mestfraude.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen