In enkele dossiers gelinkt aan het dossier Sky ECC bevestigde de raadkamer in Antwerpen vandaag twee aanhoudingen. Het gaat om een medewerkster van een havenbedrijf en een medewerkster van stad Antwerpen.

Douane controleert container in Haven Van Antwerpen. Photonews.

Uncategorized

Zakenman vrijgesproken ondanks 423 kilogram cocaïne in container: rechtbank acht feiten niet bewezen

Kristof Luypaert

Dat de strijd tegen drugs complex is blijkt uit een vonnis van de correctionele rechtbank van Antwerpen. Die sprak donderdag een man vrij voor de invoer van 423 kilogram cocaïne, ondanks de vaststelling dat de drugs zijn aangetroffen in zijn container met zout uit Brazilië. Het openbaar ministerie had een zware straf van 8 jaar cel gevorderd. Maar de rechtbank achtte het niet bewezen dat de man zelf weet had van de verdachte lading en sprak hem vrij.

De zakenman begon in 2017 zout in te voeren vanuit Brazilië. De eerste twee transporten verliepen zonder problemen. De derde container bleef echter wekenlang op de kade staan in de Braziliaanse havenstad Santos en miste tot drie keer toe een schip. Toen de container dan toch eindelijk aan boord raakte, maakte die een omweg via Panama.

Na dat vreemde traject, en eenmaal in de haven van Antwerpen, blokkeerde de douane de container voor controle. De zakenman kreeg bericht van de expediteur dat hij enkele dagen later volledig zou worden uitgeladen. Daarop begon de zakenman de expediteur volgens het openbaar ministerie te belagen.

Rechtbank acht niet bewezen dat man op de hoogte was van cocaïne in container

Dat was omdat hij de pincode van de container wilde bekomen om, naar eigen zeggen, de container zelf te kunnen laten ophalen. Naar verluidt bood de zakenman ook veel geld aan de expediteur voor de pincode. Uit dat gedrag bleek volgens de procureur des Konings dat de zakenman maar al te goed wist dat er bij de controle later 423 kilogram cocaïne zou worden aangetroffen. De straatwaarde van die lading, uitgaande van een prijs van ongeveer 40 à 50 euro per gram, bedraagt om en bij de 17 à 21 miljoen euro.

Maar de zakenman ontkende dat formeel. Volgens de verdediging vertrouwde hij de expediteur niet meer en was dat de reden waarom hij de pincode wilde hebben. De man zegt dat hij vermoedde dat hij er werd ingeluisd en wees met een beschuldigende vinger naar de expediteur. Volgens zijn advocaat zouden er op de container ook andere zegels hebben gehangen dan die waarmee de container in Brazilië vertrokken was.

De rechtbank achtte het niet bewezen dat de zakenman weet had van de partij cocaïne die de douane in zijn container aantrof en sprak hem daarom vrij. Het is voorlopig nog niet duidelijk of het parket in beroep gaat tegen de vrijspraak.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen