Alexi McCammond and Avi Belkin. Foto: Shutterstock

Alexi McCammond and Avi Belkin. Foto: Shutterstock

Cultuuroorlog

Zwarte hoofdredacteur ontslagen wegens oude racistische tweets

Anton Schelfaut

De revolutie van de ‘cancel culture’ heeft haar eigen kinderen opgegeten. In de Verenigde Staten moest de nieuwe hoofdredacteur van Teen Vogue aftreden nadat ophef was ontstaan over een paar oude anti-Aziatische tweets. Dat schrijft De Morgen.

De persoon in kwestie is Alexi McCammond, een 27-jarige politiek verslaggever van website Axios. Ze had de verkiezingscampagne van Joe Biden verslagen en werd in 2019 uitgeroepen tot Opkomend Journalist van het Jaar door de Nationale Vereniging van Zwarte Journalisten. Begin maart werd ze aangekondigd als nieuwe hoofdredacteur van Teen Vogue.

Na de aankondiging doken meteen oude anti-Aziatische, racistische en homofobe tweets op die McCammond op 17-jarige leeftijd schreef.

“Verslagen door een Aziaat #whatsnew.”

“Nu aan het googlen hoe ik niet wakker kan worden met opgezwollen, Aziatische ogen.”

‘”Je geeft me een 2 voor mijn scheikundeproefwerk, schrapt alles wat ik heb opgeschreven en legt niet uit wat ik verkeerd heb gedaan… je wordt bedankt, stomme Aziatische amanuensis, je bent geweldig.”

De tweets doken twee jaar geleden voor het eerst op, waarna McCammond zich al uitgebreid verontschuldigde. Ze zei toen dat ze “veel spijt” had van de “ongevoelige tweets uit het verleden”, die “niet representeren hoe ik nu denk of wie ik nu ben”.

Anti-Aziatisch geweld

De uitlatingen waren tijdens haar sollicitatie al ter sprake gekomen, maar dat vonden de andere redactieleden onvoldoende. “Op een moment van historisch hoog anti-Aziatisch geweld en te midden van voortdurende worsteling van de lhbtq-gemeenschap, verwerpen wij als medewerkers van Teen Vogue die gevoelens volledig”, schreven ze vorige week maandag in een verklaring.

Een dag later schoot een man in Atlanta zes Aziatische vrouwen dood. Die schietpartij lijkt het lot van McCammond te hebben bezegeld. Nadat woensdag twee grote adverteerders hun contracten met Teen Vogue introkken, liet het blad weten niet met McCammond te zullen verdergaan.

Hoofdredacteur Anna Wintour verontschuldigde zich vorig jaar al voor een lange traditie van “racistisch of op zijn minst rasongevoelig” personeelsbeleid. “We hebben niet genoeg manieren gevonden om onze zwarte redacteuren, schrijvers, fotografen, ontwerpers en anderen te verheffen en ruimte te geven”, klonk het toen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen