Migranten in een bootje. Foto Shutterstock.

Migranten in een bootje. Foto Shutterstock.

Uncategorized

18.292 minderjarige migranten verdwenen in Europa

Ruben Notteboom

Tussen 2018 en 2020 verdwenen al 18.292 niet-begeleide migranten. Dat zijn dan enkel de geregistreerde ‘verdwijningen’. Sommige landen, zoals Frankrijk en Roemenië, registreren zoiets namelijk niet waardoor het werkelijke aantal veel hoger zou moeten liggen. Dat bleek uit een onderzoek van Lost In Europe waar Knack en De Standaard aan meewerkten.

Fedasil, het Belgische Federaal Agentschap voor Opvang en Asielzoekers, registreert verdwijningen in België wel. In totaal verdwenen in ons land 2.642 minderjarige migranten tussen 2018 en 2020. Minderjarige asielzoekers worden eerst in Observatie- en Oriëntatiecentra geplaatst; maar in 2018 ontsnapten 987 jongeren, in 2019 zelfs 1.072 en in 2020 verdwenen 583 minderjarigen.

“Pandemie had impact op registratie van migranten”

Het lager aantal in 2020 wil niet zeggen dat er effectief minder minderjarigen van de radar verdwenen. Volgens Fedasil “heeft dat te maken met Covid-19. De pandemie had een negatieve impact op de instroom en registratie van de doelgroep waardoor de pandemie ook een impact had op het aantal verdwijningen,” klinkt het bij Fedasil aan HLN. Het aantal zou dus hoger kunnen liggen.

Van de 583 verdwijningen zouden 14 gevallen “onrustwekkend” zijn. 344 minderjarigen weigerden toewijzing of kwamen gewoon niet opdagen en 225 minderjarigen hebben gewoon hun spullen gepakt. Het gaat dan vooral over minderjarigen uit Marokko, Algerije, Eritrea, Guinee en Afghanistan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “18.292 minderjarige migranten verdwenen in Europa”

Plaats een reactie

Delen