Een beeld uit februari 2020, bij de uitbraak van het coronavirus met (vlnr) luitenant-kolonel Patrick Soentjens, Maggie De Block, Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. Photonews

Uncategorized

Academici vragen debat over aanpak corona: “Of staan we beleid af aan wetenschappers en opiniemakers?”

Wim De Smet

Een groep van 25 wetenschappers en academici vraagt in een open brief een publiek debat over het coronabeleid. Bij de ondertekenaars bevinden zich gezondheidseconoom Lieven Annemans, epidemioloog Luc Bonneux, klinisch psycholoog Mattias Desmet, chirurg Reginald Moreels en kerkjurist Rik Torfs.

“Willen we alle belangrijke beslissingen over het te voeren beleid uit handen geven aan een beperkte groep van wetenschappers en opiniemakers die klaarblijkelijk geen tegenspraak dulden, of willen we een écht publiek debat?” Zo begint de brief van de wetenschappers. We kunnen moeilijk anders dan te constateren dat zich tijdens deze coronacrisis een dominant discours aan de maatschappij opdringt als het enige juiste en goede en dat alternatieve stemmen meer en meer gecensureerd en gesanctioneerd worden”, luidt het vervolg. “Op sociale media worden bijdragen die niet stroken met dit dominante narratief, geregeld geblokkeerd, zelfs wanneer ze verwijzen naar publicaties in medische toptijdschriften als The Lancet.”

“Triest hoogtepunt”

De ondertekenaars noemen het ontslag van Sam Brokken, onderzoekshoofd aan de PXL Hogeschool in Hasselt een “nieuw triest hoogtepunt”. Ze nemen het ook op voor hun collega. “De man in kwestie (Brokken dus, nvdr) kreeg in een populair discussieprogramma op de openbare omroep schijnbaar de gelegenheid om enig kritisch weerwerk te bieden tegen het beleid. Maar wat in realiteit plaatsvond kan men nauwelijks een ernstig publiek debat noemen. Hij kreeg uiteindelijk minder dan twee minuten spreektijd en bij het in vraag stellen van de wetenschappelijke onderbouw voor het gevoerde coronabeleid werd hij abrupt afgebroken.”

Nog volgens de wetenschappers heeft Brokken niets anders gedaan dan enkele kritische bedenkingen geuit bij de keuzes in de vaccinnatiestrategie en bij het niet in kaart brengen van de negatieve consequenties. “Dat hij daar als onderzoeker de moed toe had, verdient niet onze geringschatting maar ons respect”, luidt het. “We mogen hopen dat iedereen die in het open academisch debat een noodzakelijke voorwaarde voor een Verlichte maatschappij herkent en erkent, ons daarin zal bijtreden.”

De volledige open brief verscheen deze namiddag op Knack.be.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

11 gedachten over “Academici vragen debat over aanpak corona: “Of staan we beleid af aan wetenschappers en opiniemakers?””

  1. Het heeft lang geduurd, maar eindelijk toch wat weerwerk van een aantal academici die vragen hebben bij de macht van sommige virologen en bevriende opiniemakers tijdens deze coronacrisis. Bepaalde virologen zijn haast niet weg te denken uit het nieuws en treden zelfs op in spelprogramma’s op TV. Al wat zij zeggen lijkt evangelie voor zowel de politiek als de media. En nochtans zijn hun blunders tijdens deze crisis niet meer te tellen. Het lijkt wel of zij en zij alleen in deze moeilijke tijden het beleid bepalen. En de politiek staat er bij en kijkt er naar.
    Hoog tijd dat daar vragen over worden gesteld.

  2. is er nog een volksvertegenwoordiger, een politicus, een bekende Vlaming die iets doet voor het volk ? Wij hebben recht op een eigen mening en geloven of vertrouwen niemand die een masker/test/vaccin verplicht. Wij vermoeden dat er geen verkiezingen meer komen vermits “Vivaldi” NIET VERKOZEN is, wat bewijst dat kiezen zinloos is. Corruptie = macht. Maar wij zijn baas over ons eigen lichaam en geest. Minder oudjes = minder pensioenkosten. Die oudjes leerden nog een tweede taal in ’t eerste studiejaar en tellen zonder machientje.

  3. Politici zijn nog te zwak. De reacties hierboven tonen aan dat de ernst van de situatie nog niet is doorgedrongen. Wie besmet wordt heeft dit meestal aan zichzelf te danken en wordt een gevaar voor zijn naasten. Politici hebben niet de moed om dit aan te kaarten. Er is een geval bekend van 1 persoon die als besmette op drie weken tijd 42 anderen besmette en drie coviddoden veroorzaakte. Wie wil deze persoon zijn?

  4. Al vlug bij het “uitbreken” van de eerste corona golf was dokter Jeff Hoeybergs de eerste medicus die via You Tube een filmpje lanceerde waarin hij reeds voorspelde wat er ons te wachten stond aan politieke dictatuur, en de (deels nutteloze) maatregelen die genomen werden.
    Hij zei toen letterlijk “wat gaat er gebeuren? Ze zullen allemaal failliet gaan”.
    Wat te verwachten was gebeurde ook, het filmpje verdween binnen de koste tijd van You Tube en andere sociale media.
    Toegegeven Jeff heeft zijn eigen stijl, je bent er voor of tegen.
    Maar dat hij gelijk had blijkt nu dagelijks.
    Van Ranst zal hem maar al te graag laten schorsen door De Orde van Geneesheren.
    Al is het om een andere reden. Maar hij (VR) heeft de stok om de hond te slaan.
    We hebben dan op TV in geen enkel “debat” tegenover de virologen en andere specialisten nooit een andere kritische mening kunnen/mogen horen. Het waren altijd de gelijkgestemden die onze samenleving volledig plat willen legen.

  5. Die veearts-mentaliteit van VNRNST begint duidelijk iedereen de keel uit te hangen. Zijn verregaande pathologische leugenachtigheid en storende verwardheid in zijn TV-serie bij VRT/VTM maken van de hele VNRNST-show een Mickey Mouse vertelling waar onze maatschappij het nu werkelijk zat mee heeft. Het heeft m.i. wat lang geduurd alvorens de wetenschappers het initiatief hebben genomen die clown van antwoord te dienen en terug te roepen tot zijn echte en enige bevoegdheid “politiek-correcte zever verkopen”. Valt blijkbaar in de smaak van de geldverbrander…

  6. Eindelijk komt er een terechte reactie vanuit de academische wereld op de onaanvaardbare toestand inzake vrije meningsuiting. Het heeft lang moeten duren vooraleer enkele moedige mensen deze ondemocratische houding publiekelijk aanklagen.VRT moest zich in deze schamen.Het zou vanzelsprekend moeten zijn dat een openbare zender degelijke debatten organiseert.In wat voor een dictatoriale toestand zijn we beland.Proficiat aan de initiatiefnemers.

  7. Ik heb geen paragraaf nodig om te zeggen dat het absolute dieptepunt was toen de regering van plan was kinderen onder dwang te injecteren met een niet-vaccin, maar een gevaarlijke stof die myocarditis veroorzaakt en waardoor talloze volwassenen overleden zijn. De rest is allemaal cognitieve dissonantie, maar dát was een misdaad tegen de mensheid.

  8. Paul, je klinkt eng. Heb je dat gelezen over totalitair gedachtengoed dat de kop opsteekt wanneer er besmettelijke ziektes zijn? Je hebt er last van. In onze samenleving is niemand verantwoordelijk voor een ander zijn immuunsysteem. Als je dood gaat aan de seizoensgriep is dat uw eigen probleem. Je kan dat ni op mensen of mondkapjes steken In onze samenleving wordt al sinds het bestaan van PBM’s door VCA gesteld dat beschermingsmiddelen niet collectief gebruikt mogen worden. Heel uw gedachtenkronkels zijn corrupt. Zie je dat zelf niet?

Plaats een reactie

Delen