Een groep van 25 wetenschappers en academici vraagt in een open brief een publiek debat over het coronabeleid. Bij de ondertekenaars bevinden zich gezondheidseconoom Lieven Annemans, epidemioloog Luc Bonneux, klinisch psycholoog Mattias Desmet, chirurg Reginald Moreels en kerkjurist Rik Torfs.
“Willen we alle belangrijke beslissingen over het te voeren beleid uit handen geven aan een beperkte groep van wetenschappers en opiniemakers die klaarblijkelijk geen tegenspraak dulden, of willen we een écht publiek debat?” Zo begint de brief van de wetenschappers. “We kunnen moeilijk anders dan te constateren dat zich tijdens deze coronacrisis een dominant discours aan de maatschappij opdringt als het enige juiste en goede en dat alternatieve stemmen meer en meer gecensureerd en gesanctioneerd worden”, luidt het vervolg. “Op sociale media worden bijdragen die niet stroken met dit dominante narratief, geregeld geblokkeerd, zelfs wanneer ze verwijzen naar publicaties in medische toptijdschriften als The Lancet.”
“Triest hoogtepunt”
De ondertekenaars noemen het ontslag van Sam Brokken, onderzoekshoofd aan de PXL Hogeschool in Hasselt een “nieuw triest hoogtepunt”. Ze nemen het ook op voor hun collega. “De man in kwestie (Brokken dus, nvdr) kreeg in een populair discussieprogramma op de openbare omroep schijnbaar de gelegenheid om enig kritisch weerwerk te bieden tegen het beleid. Maar wat in realiteit plaatsvond kan men nauwelijks een ernstig publiek debat noemen. Hij kreeg uiteindelijk minder dan twee minuten spreektijd en bij het in vraag stellen van de wetenschappelijke onderbouw voor het gevoerde coronabeleid werd hij abrupt afgebroken.”
Nog volgens de wetenschappers heeft Brokken niets anders gedaan dan enkele kritische bedenkingen geuit bij de keuzes in de vaccinnatiestrategie en bij het niet in kaart brengen van de negatieve consequenties. “Dat hij daar als onderzoeker de moed toe had, verdient niet onze geringschatting maar ons respect”, luidt het. “We mogen hopen dat iedereen die in het open academisch debat een noodzakelijke voorwaarde voor een Verlichte maatschappij herkent en erkent, ons daarin zal bijtreden.”
De volledige open brief verscheen deze namiddag op Knack.be.