Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Advocaten vragen vrijspraak voor Antwerpse ‘Freefighters’

Wijnand Meeus

De advocaten van de 66 freefighters van de Antwerpse ‘Fight Club’ van RAFC Antwerp vragen de volledige vrijspraak voor hun cliënten. Volgens de advocaten waren alle betrokkenen vrijwillig aanwezig en deelden ze bewust en weloverwogen mee aan de gevechten. De openbare aanklager ziet echter wel een gevaar. “Er hadden doden kunnen vallen”, klinkt het.

Freefights worden georganiseerd tussen verschillende groepen supporters van voetbalclubs in België. Daarbij worden er tussen de clubs afspraken gemaakt over het aantal deelnemers, hun leeftijd, de toegelaten hulpmiddelen en de rol van de scheidsrechter. Zo ziet hij toe dat deelnemers die op de grond liggen gerust gelaten worden.

Maar volgens de openbaar aanklager is dit in de praktijk volledig anders. “Meer dan eens lapten de fighters de regels aan hun laars. Vechters die op de grond lagen, kregen nog slagen en stampen. Zelfs een scheidsrechter deelde in de klappen”, klinkt het bij het Openbaar Ministerie. Daarnaast vindt de aanklager dat het geweld niet gerechtvaardigd wordt met de toestemming. “De lichamelijke integriteit is een grondrecht.”

Bijgevolg vordert het parket 15 tot 30 maanden cel voor de elf leiders van de freefighters van de Antwerpse voetbalclub. Deze fungeerden als generaal, kapitein of sergeant van de verschillende gevechtsgroepen.

Eigen beslissing

De verdediging blijft echter opperen voor een volledige vrijspraak. De advocaten hameren op het zelfbeschikkingsrecht. “Deze vechters hebben een andere levenswijze. Zij kiezen zeer bewust en weloverwogen voor deelname aan deze gevechten. In dat geval kan het zelfbeschikkingsrecht primeren”, zegt de advocaat Jorgen Van Laer, die ‘kapitein’ Kenneth V. bijstaat.

“Sinds sadomasochisme wordt getolereerd, is het niet zo dat we een enorme toename van SM-praktijken in de Vlaamse slaapkamers hebben vastgesteld”, klinkt het ook bij advocaat Bram De Man. “Dat zal gelijkaardig zijn met freefighting.”

Indien de rechtbank de vrijsprijk niet wilt uitspreken, pleiten de advocaten voor een werkstraf. Het proces zal nog drie dagen duren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Advocaten vragen vrijspraak voor Antwerpse ‘Freefighters’”

Plaats een reactie

Delen