Said Djabelkhir (Wikimedia)

Said Djabelkhir (Wikimedia)

Uncategorized

Algerijnse schrijver Said Djabelkhir veroordeeld wegens beledigen islam

Sonja Dahlmans

De Algerijnse schrijver Said Djabelkhir is vrijdag veroordeeld wegens het beledigen van de islam. Hij zou dit hebben gedaan op zijn private Facebookpagina. De klachten over zijn uitlatingen kwamen van een collega binnen de academische wereld en zeven advocaten. Naar eigen zeggen zal hij blijven vechten voor zijn vrijheid van meningsuiting.

Op Facebook zou Djabelkhir hebben geschreven dat het islamitische gebruik Eid al-Adha, waarin ritueel dieren worden geslacht, een pre-islamitisch en heidens gebruik is. Hij schreef ook dat sommige passages uit de Koran een mythe zijn, zoals bijvoorbeeld het verhaal van Noah en de ark. Volgens Djabelkhir begrijpen zijn aanklagers het verschil tussen historische feiten en mythes niet. Ook zei hij dat er ahadith (uitspraken of overleveringen van Mohammed) apocrief zijn en uitte hij kritiek op het huwelijk met meisjes in de prepuberteit.

Djabelkhir is 53 jaar oud. Hij schreef reeds twee boeken over de islam. Daarnaast staat hij bekend als geleerde op het gebied van de het moslimgeloof. Zijn expertise betreft met name het soefisme. Hij heeft aangegeven in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. Zijn advocaat, Moumen Chadi, zegt dat er geen enkel bewijs is dat de veroordeling legitimeert. Djabelkhir is op borgtocht vrijgelaten.

In Algerije is de islam de officiële staatsreligie. Volgens de wet kan iedereen die Mohammed beledigt of zich denigrerend uitlaat over de dogmatische principes van de islam een geldboete of een gevangenisstraf opgelegd krijgen. Dit kan een (schriftelijke) verklaring, een tekening of een andere wijze zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Algerijnse schrijver Said Djabelkhir veroordeeld wegens beledigen islam”

  1. Texto: Algerijnse schrijver Said Djabelkhir veroordeeld wegens beledigen islam. Noot: Ze zijn daar al even onverdraagzaam als Bart Somers en het parket van Mechelen (zie vervolging Voorpost wegens kritiek op islamisering). Alle respect voor Said Djabelkhir. De strijd voor democratie en vrije meningsuiting is universeel en verbonden met de mensenrechten.

Plaats een reactie

Delen