De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev poseert naast buitgemaakte Armeense helmen (Azerbaijani Presidential Press Office)

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev poseert naast buitgemaakte Armeense helmen (Azerbaijani Presidential Press Office)

Uncategorized

Azerbeidzjan opent oorlogstrofeeënpark met buitgemaakte Armeense helmen

Sonja Dahlmans

In de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe is een oorlogstrofeeënpark, met buitgemaakt materieel uit de oorlog in Nagorno-Karabach, geopend. Er zouden helmen van gedode Armeense soldaten worden tentoongesteld. De opening vond plaats in het bijzijn van de president van het land, Ilham Aliyev.

Het park toont aandenkens uit het Nagorno-Karabach-conflict met Armenië in november 2020. Er zijn in het park wapens, tanks, trucks en luchtafweerraketten te zien die in beslag werden genomen. Ook zouden er helmen van gedode Armeense soldaten worden tentoongesteld. De president droeg tijdens de openingsceremonie zijn eigen militaire gevechtsuniform. In zijn toesprak zei hij dat met de overwinning op de Armenen de “martelaren van de veldslagen zijn gewroken”, daarmee doelend op het feit dat dit conflict reeds uit de jaren ’80 van de vorige eeuw stamt. De volledige toespraak is te lezen op de officiële site van de president van Azerbaijan.

De opening van het park viel samen met het begin van de ramadan, de islamitische vastentijd. Hiermee vermengt de militaire strijd zich met religieuze motieven volgens International Christian Concern. In januari van dit jaar werd ook bekend gemaakt dat de Grijze Wolven van plan zijn een school te stichten in de eens door Armeense christenen bewoonde stad Shushi. De Grijze Wolven zijn een Turks nationalistische beweging die tevens een sterke islamitische identiteit hebben. Hun slogan luidt: “Onze lichamen zijn Turks. Onze zielen zijn islamitisch. Een lichaam zonder ziel is dood.”

De inmenging van Turkije in het conflict tussen Armenië en Azerbaijan zou volgens International Christian Concern onder andere bestaan uit de Grijze Wolven die hun kenmerkende groet op video laten zien tijdens de Karabach-Oorlog. Ook zegt de organisatie dat er Syrische strijders te zien zijn die roepen: “Dood christenen.” Wat betreft de school in Azerbeidzjan zouden de Grijze Wolven hiervoor toestemming verkregen hebben van zowel de Azerbeidjaanse president Aliyev als de Turkse president Erdogan. Verdere inmenging van Turkije in dit gewapende conflict is onderzocht door de universiteit van Colombia, Instituut voor de Studie van de Rechten van de Mens.

De Turkse president was ook aanwezig bij het militaire ceremonieel op 10 december 2020 waarbij Azerbaijan de overwinning op de Armeniërs vierde. Tijdens de militaire parade namen 3000 Turkse militairen deel. Tien december, de dag van deze militaire parade, valt samen met de internationale Dag voor de Rechten van de Mens. Volgens Clare Evans van International Christian Concern is in het licht van het vele bewijs van grove oorlogsmisdaden tijdens de 44-daagse oorlog het zeer verontrustend dat juist deze dag is gekozen voor een dergelijke overwinningsparade.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

6 gedachten over “Azerbeidzjan opent oorlogstrofeeënpark met buitgemaakte Armeense helmen”

  1. Ilham Alijev, één van de meest dictatoriale en corrupte post-communistische heersers uit de voormalige Sovjet-Unie, is de zoon van zijn vader, Heidar Alijev, die hij in 2003, als vierde president van het onafhankelijke Azerbeidzjan opvolgde. In de USSR bracht Heidar Alijev het van KGB-chef tot Eerste Secretaris van Sovjet-Azerbeidzjan. Nadien, onder Brezjnev en Andropov, werd hij lid van het Politbureau in Moskou. Zijn rode ster taande onder Gorbatsjov. Zelfs de Pravda beschuldigde Heidar Alijev van corruptie en bestempelde hem als één der grote communistische dinosaurussen, .

    Na de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan en de ontbinding van de Sovjet-Unie, keerde Heidar Alijev in 1993 naar zijn vaderland terug, om er de derde president sedert de onafhankelijkheid te worden. Tot aan zijn dood in 2003, zou hij Azerbeidzjan met harde hand leiden. Zoon Ilham, die, zoals zijn vader een echte personencultus installeerde, slaagt er, zoals andere post-communistische autoritaire heersers uit de ex-USSR, in, om door middel van vervalste verkiezingen zich iedere keer te laten herverkiezen. Iedere oppositie wordt hardhandig onderdrukt, anti-regeringsbetogingen zijn verboden en van een vrije pers is in Azerbeidzjan geen sprake. In de goede KGB-traditie worden, zoals Poetin dat in Rusland, toen hij FSB-baas onder Jeltsin was, met succes toepaste tegen procureur Joerij SKOERATOV, worden opposanten afgedreigd en gediscrediteerd door in het geheim opnamen te maken van hun intieme betrekkingen. Deze beelden worden dan op de staatstelevisie uitgezonden en via de sociale media verspreid. Ook opposanten die in het buitenland politiek asiel kregen, worden door Alijevs geheime politie met aanslagen bedreigd.

    Op internationaal gebied voert het Alijev-regime een actieve ‘kaviaardiplomatie’. Buitenlandse politici worden omgekocht, om bvb. in de Raad van Europa, de protesten tegen Alijevs onderdrukking van de oppositie en de haatcampagne tegen alles wat Armeens is, inclusief de vernieling van het Armeense culturele en religieuze erfgoed in de heroverde gebieden, onder de mat te vegen. Azerbeidzjan is enorm rijk aan gas en petroleum. Deze rijkdommen komen hoofdzakelijk de heersende machtskliek ten goede. Daarnaast werd ook het Azerbeidzjaanse leger, dat begin der jaren negentig een smadelijke nederlaag leed tegen de Armeniërs, gemoderniseerd. Hypermoderne wapens werden aangekocht in Turkije en Israël, wat de Armeniërs in 2020, uitgerust met Russische wapens, fataal werd.

    .

Plaats een reactie

Delen