Stikstofdecreet ingediend in Vlaams Parlement

Fractieleiders Van Rompuy (cd&v) en Vandaele (N-VA). Photonews

Uncategorized

Boeve: “Alle leerlingen voltijds naar school alvorens ze op café te laten gaan”

Anton Schelfaut

Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, wil dat er tijdens het volgende onderwijsoverleg ook een rapport van de kinderartsen op tafel komt te liggen. Dat heeft hij gezegd in een interview met De Morgen. “Het welzijn van jongeren komt uiteraard in ons overleg aan bod, maar de problematische situaties – en de omvang ervan – misschien te weinig”, klinkt het.

Maandag gaan de scholen gedeeltelijk weer open na de zogenaamde paaspauze. Enkel de leerlingen van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs krijgen nog halftijds afstandsonderwijs. “Ik ga er toch van uit dat als de situatie gunstig evolueert, we alle leerlingen voltijds naar school laten komen voor we ze op café laten gaan”, aldus Lieven Boeve. Daarmee verwijst hij naar de mogelijke heropening van de terrassen op 8 mei.

Op maandag 26 april zitten de onderwijskoepels en de vakbonden opnieuw samen met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Tijdens dat overleg moet ook rekening worden gehouden met het psychische welzijn van jongeren, vindt Boeve. “We krijgen te veel signalen dat het voor een aantal kinderen en jongeren echt wel heel zwaar wordt. Ik maak mij daar grote zorgen over. Sommigen hebben echt afgehaakt. Voor een aantal kinderen is er ook niks meer buiten de school.”

“We hebben onvoldoende zicht op concrete gegevens, en daarom is er tot nu toe te weinig urgentiebesef”, gaat hij verder. “Als de alarmsignalen de scholen bereiken, wil dat zeggen dat er een samenlevingsprobleem is. We moeten kijken welke rol de scholen daarin kunnen spelen.”

Leermotivatie

Uit onderzoek van het Katholiek Onderwijs blijkt dat de leermotivatie in het secundair onderwijs heel sterk achteruitgaat. “Dat is wel elementair voor goed onderwijs”, waarschuwt Boeve. “Maar we krijgen ondertussen ook signalen van nog ergere problematieken, die zich uiten in psychologische problemen, eetstoornissen, aandachtsmoeilijkheden, conflicten thuis. Het zou goed zijn als we daar een diepgaande analyse over krijgen. Als de situatie echt zo ernstig is al men zegt, dan moeten we nog met meer nadruk vragen om alle leerlingen voltijds naar school te laten komen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Boeve: “Alle leerlingen voltijds naar school alvorens ze op café te laten gaan””

  1. Deze ontaarding ontstond door “permissiviteit” te degraderen tot lakse, vermeende “verdraagzaamheid”(sic), geïnspireerd door decadente Mei-68 ideologie, die nu staat te beschimmelen in Bokrijk.

  2. Of gifGroene spijbelstoeten “ten bate van”(sic) het klimaat, op een vrijdag zodat mee heulend gifGroen onderwijzend personeel ook van een verlengd week-end zou kunnen genieten als compensatie voor die “amper” 3 maanden jaarlijks verlof en die les ‘uren”(sic) van amper 50 minuten waaronder ze deemoedig en slaafs gebukt gaan.

Plaats een reactie

Delen