Britse oppositie eist onderzoek naar verbouwing appartement premier Johnson

De Britse premier Boris Johnson. Shutterstock

Uncategorized

Britse oppositie eist onderzoek naar verbouwing appartement premier Johnson

Anton Schelfaut

De Britse oppositiepartij Labour eist dat er een “grondig” onafhankelijk onderzoek komt naar de uitgaven van de conservatieve premier Boris Johnson. Daartoe heeft de partij opgeroepen na beschuldigingen aan het adres van Johnson inzake de financiering van de verbouwing van zijn appartement.

Dominic Cummings, Johnsons voormalige rechterhand, schreef deze week een blogpost op zijn website. Daarin beweerde hij dat Boris Johnson de renovatie van diens woning in Downing Street wilde financieren met gedoneerd geld.

“We kennen de waarheid niet in de ruzie tussen twee zeer machtige mannen, die steeds meer geïnteresseerd lijken in wie er liegt, dan in de kern van de zaak”, zei Labour-parlementariër Jess Philips zondag tegen Sky News. “Wat we nodig hebben is een echt onafhankelijk onderzoek.” Ze kondigde tevens aan dat Labour volgende week dringende vragen over de kwestie zal stellen in het parlement.

Uit het onderzoek moet ook blijken “of contracten per sms-bericht worden gegund, of kortingen op importbelasting per sms-bericht worden gegund, en of de premier zijn politieke vrienden gebruikt om aan geld te komen voor de verbouwing van zijn appartement”, aldus Philips.

Gunstigere belastingvoorwaarden

Daarmee verwijst Philips naar de sms-correspondentie tussen Johnson en elektronicamagnaat James Dyson, die de BBC onlangs onthulde. Aan het begin van de coronapandemie zou Dyson medewerkers naar het Verenigd Koninkrijk hebben gehaald om beademingsmachines te maken. Hij zou Johnson per sms gevraagd hebben om gunstigere belastingvoorwaarden voor hen te “regelen”. “Ik regel het morgen”, antwoordde Johnson. “We hebben jullie nodig.”

De conservatieve regering ontkende zondag alle beschuldigingen. “De premier heeft de kosten van de renovatie van zijn appartement zelf gedekt, dat is allemaal duidelijk”, zei minister van Internationale Handel Liz Truss. Ze stelt dat Johnson “gedurende het hele proces in overeenstemming met de regels gehandeld” heeft.

De kiescommissie heeft bevestigd dat zij de zaak al onderzoekt. De commissie houdt toezicht op schenkingen aan politieke partijen en hun uitgaven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen