Cardioloog: "Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren"

Foto: Shutterstock

Uncategorized

Cardioloog: “Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren”

Anton Schelfaut

Mensen die al een trombose hebben gehad, lopen geen hoger risico op de zeldzame bijwerking na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. Dat heeft professor Thomas Vanassche, cardioloog aan het UZ Leuven, gezegd op de wekelijkse persbriefing van de taskforce vaccinatie. “Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren”, klinkt het. Dat schrijft VRT NWS.

Professor Thomas Vanassche, vicevoorzitter van de Belgische Vereniging voor Trombose en Hemostase, gaf zaterdagmiddag meer duiding over een mogelijke link tussen het AstraZeneca-vaccin en het voorkomen van tromboses bij gevaccineerden.

In Europa en het Verenigd Koninkrijk zijn er op dit moment 200 gevallen van tromboses gekend. Op een totaal van 34 miljoen gevaccineerden is dat 0,0006 procent. Daarvan kenden 18 gevallen een fatale afloop.

Volgens de professor lopen mensen die al een trombose hebben gehad, of daar een hoger risico voor hebben, of bloedverdunners nemen, geen hoger risico op de zeldzame bijwerking. “Mensen met een voorgeschiedenis moeten zich absoluut niet ongerust maken: zij lopen géén hoger risico op de sowieso al zeer zeldzame aandoening.”

De kans op een trombose bij een infectie met Covid-19 is bovendien vele malen hoger dan de kans op deze zeldzame bijwerking na vaccinatie. Tussen de 10 en 60 procent van de gehospitaliseerde coronapatiënten maakt tijdens het ziekteverloop een trombose door. “Wie bezorgd is om een trombose, laat zich dus best vaccineren tegen Covid-19. Ik kan me geen enkele persoon voorstellen tegen wie ik zou zeggen dat het beter zou zijn om zich niet te laten vaccineren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Cardioloog: “Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren””

Plaats een reactie

Delen