Peking. Foto Shutterstock.

Peking. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Chinese economie “groeit met recordsnelheid” volgens Peking

Ruben Notteboom

Volgens de officiële cijfers van het Chinese regime voor het eerste kwartaal van dit jaar zou de economie gegroeid zijn met 18,3% op jaarbasis. Dat is een record, ondanks de coronacrisis. In de meeste landen is de economie deels stilgevallen door het virus, maar voor China, het land waar de pandemie begon, is dat blijkbaar geen probleem meer. Maar is dat wel zo?

Volgens analisten is het niet onverwacht. De crisis in China begon namelijk eerder en zou nu voorbij moeten zijn. Daardoor kan de economie opnieuw draaien en wordt het verlies van de lockdown een stuk ingehaald. Restaurants en winkels zijn weer open en er wordt daar 76% meer uitgegeven. Ook winkels verkopen meer. Er wordt namelijk 34% meer besteed aan winkels dan voorheen. De handel met het buitenland is ook weer toegenomen.

De huidige cijfers zijn niet wat het lijkt

Maar cijfers kunnen toch misleidend zijn. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2020 is de economie slechts met 0,6% gegroeid. Dat is de op-één-na laatste groei van het afgelopen decennia. De situatie is dus niet zo rooskleurig als de Chinese communistische overheid wil voorstellen. Een econoom van analistenbureau Capital Economics schreef volgens NOS dat de Chinese economie wel herstelt, maar “het herstel zwakt af.” De uiteindelijke cijfers zullen dus niet zo hoog blijven.

Economisten van ING concluderen volgens NOS hetzelfde. Het klopt dat de cijfers nu hoog liggen, maar dat zal niet zo blijven. Ze vertellen namelijk niet het volledige verhaal. “Het grote risico voor de komende kwartalen zijn de chiptekorten. Die kunnen de productie raken en daarmee de exportgroei,” klinkt het. Toch zal de voorspelde groei hoog zijn. Vorig jaar steeg de economie met 2,3%. Dit jaar wordt een stijging verwacht van uiteindelijk 8,6%.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Chinese economie “groeit met recordsnelheid” volgens Peking”

Plaats een reactie

Delen