Pakistaanse christenen (Shutterstock)

Pakistaanse christenen (Shutterstock)

Uncategorized

Christelijke verpleegsters in Pakistan valselijk beschuldigd van godslastering

Sonja Dahlmans

Twee christelijke verpleegsters in Pakistan werden vrijdag valselijke beschuldigd van godslastering. Zij worden er door een islamitische collega van beschuldigd bladzijden uit de Koran te ontheiligen.

Mariyum Lal en leerling-verpleegster Newsh Arooj, beiden werkzaam in het Civil Hospital van Faisalabad, zijn in staat van beschuldiging gesteld omdat zij bladzijden uit de Koran ontheiligd zouden hebben. De beschuldiging komt van een collega die Lal opdracht gaf verouderde muurdecoraties en stickers te verwijderen. Toen Lal dat deed, heeft haar collega andere moslims van de ziekenhuisstaf opgehitst. De collega claimt dat Lal muurdecoraties met Koranteksten heeft ontheiligd. Dit was genoeg voor een andere collega om haar met een mes aan te vallen toen zij een patiënt verzorgde. Hoewel zij een aantal verwondingen heeft, overleefde Lal de aanval.

Woedende menigte

Zoals vaker het geval is met aantijgingen van blasfemie in Pakistan, werd het al snel bekend onder een veel grotere groep fanatieke moslims. Een grote groep van hen verzamelde zich bij het ziekenhuis waar de verpleegsters werken. De meute eiste dat men Lal zou arresteren en dat zij opgehangen zou worden.  Er werd gescandeerd dat onthoofding de enige juiste straf voor een godslasteraar is. Uiteindelijk kon de politie de vrouwen bevrijden uit handen van de woedende menigte.

Eerdere zaak januari

Dit is de tweede zaak in slechts drie maanden tijd waarin een verpleegster valselijk beschuldig wordt van blasfemie. In januari werd de christelijke verpleegster Tabitha Nazir Gill in een ziekenhuis in Karachi ook beschuldigd van blasfemie. Zij werd door haar collega’s aangevallen, vastgebonden en in elkaar geslagen. Haar aanvallers overtuigden de politie dat zij zich godslasterlijk had uitgelaten, waarop de vrouw werd gearresteerd.

Ook in 2014 werd een christelijke verpleegster, Agnus Bibi, in Pakistan valselijk beschuldigd van godslastering door collega’s.

Blasfemiewetten

Onder sectie 295-B en 295-C van de blasfemiewet in Pakistan kunnen mensen beschuldigd en veroordeeld worden. Vaak is een gerucht verspreiden al genoeg zonder echt bewijs te hoeven vergaren. Christenen zijn in grote getale slachtoffer van deze wijze van misbruik maken van de geldende wet. Zelfs verstandelijk beperkte christenen ontkomen hier niet aan en ook deze kwetsbare groep is reeds vaker in staat van beschuldiging gesteld en gevangen gezet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Christelijke verpleegsters in Pakistan valselijk beschuldigd van godslastering”

  1. Waarom in de christelijke traditie opgevoede mensen in die landen nog hulp gaan bieden blijft me verbazen. Paula D’Hondt zei toen ze staatssecretaris voor migranten was en véél kritiek te verwerken kreeg op haar toegevendheid voor immigranten uit de Maghreb dat “wij (christenen) een beschaafd volk zijn…. Impliciet heeft dat ook nog een tweede betekenis.

Plaats een reactie

Delen