Coronacommissaris: "Stel heropening horeca uit naar midden mei"

Foto: Shutterstock

Uncategorized

Coronacommissaris: “Stel heropening horeca uit naar midden mei”

Anton Schelfaut

Coronacommissaris Pedro Facon wil de heropening van de horeca uitstellen naar midden mei. Dat heeft hij gezegd in een interview met De Tijd. “We kunnen nu beter niet te snel gaan”, klinkt het. Ook viroloog Marc Van Ranst noemt 1 mei “onmogelijk”.

Het Overlegcomité buigt zich woensdag over de coronamaatregelen. Leerlingen zouden vanaf 19 april weer fysiek naar school kunnen gaan. In de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs zou halftijds online worden lesgegeven. Maar dat is nog onderwerp van discussie. Na een ‘paaspauze’ van een maand zouden ook de winkels op 26 april weer volledig kunnen openen. Dat geldt mogelijk ook voor kappers en schoonheidssalons.

Door die opeenvolging van versoepelingen is het volgens Pedro Facon moeilijk om ook de horeca op 1 mei te laten heropenen. “Epidemiologisch gesproken moeten we een rustperiode van drie weken inlassen na het doorvoeren van versoepelingen, zodat we de impact ervan kunnen inschatten. 1 mei kan beter midden mei worden.”

Viroloog Marc Van Ranst treedt hem daarin bij. “Wanneer we zien dat de cijfers niet heel snel dalen, dan moet je op een gegeven moment durven zeggen dat 1 mei onmogelijk wordt om te halen”, zei hij vanochtend bij Radio 1. “Wanneer je de scholen opent na de paasvakantie, is het voorzichtig om een periode van enkele weken te hebben voor er nieuwe en ernstige versoepelingen komen.”

Vaccinatie

Naast de cafés en restaurants hopen ook de cultuur- en de sportwereld midden mei hun activiteiten te hervatten. Veel mensen hopen dat ook de regels voor sociale contacten worden versoepeld. “Zowel de horeca heropenen als de regels voor andere binnenactiviteiten versoepelen is van het goede te veel”, waarschuwt Facon opnieuw. “Dat kan beter worden opgesplitst.”

Daardoor zouden enkele versoepelingen worden verplaatst naar juni. Facon beseft dat de samenleving en de economie snakken naar meer vrijheid. Maar te veel versoepelen als de vaccinatie nog niet ver genoeg gevorderd is, zou volgens Facon leiden tot een nieuwe opstoot. “Als we te snel en te veel tegelijkertijd lossen, bestaat het risico op een vierde golfje in mei en juni.”

“De vaccinaties zullen een grote impact hebben op het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Vanaf midden juni zijn de kwetsbaarsten beschermd. Dan zitten we in een ander verhaal, zelfs al is dan nog niet iedereen gevaccineerd”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Coronacommissaris: “Stel heropening horeca uit naar midden mei””

  1. Mijn raad aan alle horecazaken:
    1 doe open vanaf 1mei.
    2 betaal de boete niet.
    3 hang allemaal een affiche op zoals die man in Knokke Heist.
    4 doe hen een rechtszaak aan hun been voor broodroof.
    Ze hebben geen enkel wetenschappelijk bewijs voor hun maatregelen.
    Wat een stel hufters

  2. Het wordt hoog tijd dat JJ zijn tanden eens laat zien op het overleg(???)comite en hiervan opstapt. Tevens zijn alle experten(???) commissies dringend aan verbreding toe.

  3. Covid19 moet wel zijn functie hebben in onze bestaansgeschiedenis, anders was dat virus er nooit gekomen. Laten we het accepteren en ermee leren leven! Al dat overdreven gedoe van sluiting van horeca, kappers, niet-essentiële winkels, dragen van mondkapjes…hebben per slot van rekening maar weinig opgebracht na méér dan één jaar!

  4. In dit artikel is er 1 zin die mij van mijn stoel doet vallen, namelijk “Viroloog Marc Van Ranst treedt hem daarin bij”.
    Het is mij opgevallen dat als er “slecht nieuws” gebracht moet worden, men daar steeds Van Ranst voor optrommelt.
    Zou hij een “beetje” mediageil zijn??? 🙂

  5. De besmettingscijfers zijn in lijn met de voorspellingen van de biostatistici. Mogelijk zijn de jongste maatregelen (paaspauze, winkelen op afspraak…) onnodig en alleen maar ingegeven door onwetendheid en paniek.

  6. En tegen 15 mei komen ze tot de conclusie dat er nog te veel zeelfstandige horecazaken het overleefd hebben , dat de vraag naar door staat en brouwerijen gerunde ” ontmoetingsplaatsen ” waar men politieke slippendragers aan een jobke kan helpen nog niet groot genoeg is , en vind men wel iets nieuws uit om het nog wat uit te stellen .
    En de partij die het etiket ” liberaal ” nog draagt , doet hieraan mee .

  7. Functie? Niets heeft een ‘functie’ in de natuur, net als u en ik eten we en worden we opgegeten.
    Virussen houden bacteriën in balans : prooi en predator kringloop.
    We zijn gewoon met teveel …

Plaats een reactie

Delen