Oproep om Nationale Veiligheidsraad bijeen te roepen en leger in te zetten tegen drugsgeweld Antwerpen

Belgisch leger (foto: Shutterstock)

Uncategorized

Een op tien Belgische militairen is een vrouw

Niels Geerinck

In het Belgisch leger worden steeds meer vrouwelijke militairen actief. In verhouding vormen ze één op tien militairen. Dat blijkt uit de cijfers die minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) vrijgaf.

De cijfers die werden vrijgegeven strekken zich uit over een periode van vijf jaar. Zo werden er in de periode van 2017 tot 2021(in absolute cijfers) 104 vrouwelijk militairen actief. Het aandeel vrouwen maakte 7,8 procent van het personeelsbestand in 2017 uit. In 2021 steeg dit naar 9,4 procent.

“De uitleg hiervoor is dat er door de pensioenuitstroom sinds 2017 vierduizend mannelijke militairen minder zijn terwijl in die periode nominaal het aantal vrouwelijke militairen wel licht toegenomen is. Het is te verwachten dat deze tendens zich de eerstkomende jaren nog zal voortzetten”, aldus Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld)

Iedereen moet welkom zijn bij Defensie

Als we de cijfers bekijken per component zijn vrouwelijke militairen het best vertegenwoordigd binnen de medische component. Daar maken ze drie op de tien militairen uit. Daarentegen vormen ze bij de landcomponent slechts een verhouding van één op twintig. Ten slotte zijn de helft van de burgers die actief zijn bij defensie vrouwen. Minister Dedonder wil de burgerfuncties bij defensie nog meer gaan uitbreiden.

“Defensie zal nog een tijdje een mannenbastion blijven maar iedereen moet welkom zijn bij Defensie. Het is is een gezagsdepartement met een belangrijke maatschappelijke rol, het is eveneens een sociale ladder waarop iedereen op basis van merites carrière kan maken. ‘Gelijke kansen’ zijn essentieel. Al van bij de rekrutering moet men aandacht hebben voor deze uitdagingen.”, besluit Pillen

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Een op tien Belgische militairen is een vrouw”

  1. Toen ik in 1975/76 mijn legerdienst deed in Duitsland was het de begin periode dat dames aan een carrière bij den ABL begonnen. Ik herinner me toen we op treinstation van Keulen moesten overstappen van de *DVT dat er dames MP’s stonden, en dat redelijk wat wrevel wekte bij sommige (de meeste) dienstplichtigen.
    1 knoop van je uniform niet dichtgeknoopt. Verslag aan je been.
    Ze waren erger dan hun mannelijke collega’s, zacht uitgedrukt.
    Maar tijden veranderen.
    *DVT Duitse Verlofgangers Trein.

Plaats een reactie

Delen