Europa riskeert opnieuw vele banen mis te lopen door trage uitrol 5G-netwerk

Illustratie. Shutterstock

Uncategorized

Europa dreigt opnieuw vele banen mis te lopen door trage uitrol 5G-netwerk

Anton Schelfaut

De uitrol van het snelle 5G-netwerk voor mobiel internet in Europa verloopt moeizaam. Aan het huidige tempo zal het nog zeker twee jaar duren vooraleer Europa het niveau van China bereikt heeft. Dat zegt Börje Ekholm, topman van de Zweedse producent van telecomapparatuur Ericsson. Op die manier dreigt Europa vele nieuwe banen mis te lopen, waarschuwt hij in een interview met de Franse krant Le Monde.

Eerder liep Europa ook al achter bij de uitrol van 4G, waardoor Europa geen grote digitale spelers heeft. “De grote platforms zijn bijna allemaal Amerikaans of Chinees, de twee regio’s waar 4G het eerste werd uitgerold. Ik vrees dat dit met 5G opnieuw zal gebeuren en dat Europa vele banen van de toekomst misloopt”, aldus Börje Ekholm.

Volgens de Ericsson-baas hebben Australië, Zuid-Korea en het Midden-Oosten een voorsprong op Europa. In China is intussen al 11 procent van de abonnees overgestapt op het 5G-netwerk. In Noord-Amerika is dat 4 procent, terwijl het Europese percentage slechts 1 procent bedraagt.

Dure licenties

Ekholm wijst onder meer op het lage rendement voor investeerders als mogelijke oorzaak voor de trage Europese uitrol van 5G. Volgens hem haken investeerders af omdat licenties om bepaalde mobiele frequenties te mogen gebruiken erg duur zijn. Daarnaast worden ze in Europa slechts voor een beperkte tijd toegewezen. Dat is in de Verenigde Staten niet het geval: Amerikaanse exploitanten zijn eigenaar van de frequenties die ze aankopen. Bovendien zijn de Europese vergunningsprocedures zeer ingewikkeld en traag.

De Ericsson-baas haalt ook de publieke opinie over mogelijke gevaren van 5G aan. “Net als bij het coronavaccin heerst ook hier scepsis. Studies hebben nochtans voldoende aangetoond dat 5G geen negatief effect heeft op de gezondheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen