(Photonews)

(Photonews)

Binnenland politiek

Fedasil en Actiris gaan samenwerken om asielzoekers in Brussel aan werk te helpen

Pieter Van Berkel

Fedasil gaat samenwerken met Actiris, de Brusselse tegenhanger van de VDAB, om asielzoekers in Brussel aan werk te helpen.

Fedasil en Actirus ondertekenden op 6 april 2021 een samenwerkingsakkoord, met als doel “de sociale en professionele integratie van asielzoekers uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te ondersteunen”. Men hoopt op die manier de samenwerking en communicatie tussen de twee organisaties te optimaliseren.

Asielzoekers zullen tips krijgen over de arbeidsmarkt en de diensten die door Actiris aangeboden worden. De asielzoekers krijgen ook begeleiding tijdens hun professionele traject. Een gelijkaardig samenwerkingskader bestaat al tussen Fedasil en de andere regionale arbeidsbemiddelingsdiensten, VDAB en FOREM.

“Wie werkt, draagt bij”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vindt het belangrijk om te zetten op de activatie van mensen, ongeacht of ze op het eind van de rit in het land blijven. Zo wordt erop gewezen dat wie werkt ook financieel bijdraagt aan de samenleving. De aangeleerde vaardigheden zouden bovendien ook elders van pas kunnen komen.

“Iedereen die hier toekomt heeft competenties”, zegt Mahdi. “Of mensen nu mogen blijven of niet, die competenties moeten ze kunnen inzetten. Met zomaar zitten wachten op een ja of een nee is niemand gebaat. Wie werkt, draagt bij. Na Vlaanderen en Wallonië, zal Brussel nu ook samenwerken met Fedasil om maximaal in te zetten op jobkansen voor asielzoekers. Informatiedoorstroming tussen Actiris en Fedasil is essentieel om te weten welke jobs openstaan en welke competenties asielzoekers hebben voor die jobs.”

“Het is voor ons erg belangrijk om de integratie van onze bewoners zo goed mogelijk voor te bereiden”, zegt Michael Kegels, directeur-generaal van Fedasil. “Fedasil beschikte reeds over gelijkaardige akkoorden met de VDAB in Vlaanderen en met Forem in Wallonië. Ik ben enorm tevreden dat nu ook de opvangstructuren in Brussel deze positieve dynamiek kunnen ervaren. Het is een echte meerwaarde voor onze bewoners, maar ook voor de samenleving.”

Asielzoekers die een beschermingsstatus kregen en diegenen die minstens vier maanden geleden bescherming aanvroegen, maar nog wachten op een beslissing van de asielinstanties, komen in aanmerking voor het traject. De opvangcentra waarmee samenwerking mogelijk is zijn Koekelberg, Etterbeek, Foyer Selah en Jette.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Fedasil en Actiris gaan samenwerken om asielzoekers in Brussel aan werk te helpen”

  1. Van gastarbeider naar immigratie, van immigratie naar asiel en van asiel naar koloniaal statuut verpakt als inburgering. Wie hier binnengeraakt zelfs als illegaal kan zeggen:”J’y suis j’y reste”. Maw de nieuwe versie van de grote trek naar België en zijn protectoraat Vlaanderen. De politieke bedoeling is goedkope arbeidskrachten en nieuwe kiezers aan te trekken. Uiteraard zonder onze mening te vragen. Overbodig vinden de liberale neofascisten en Vivaldi mandarijnen.

  2. alexander,niet van gastarbeider maar van illegaal,terrorist of crimineel maakt geen verschil,eenmaal op brusselse grond zit je gebeiteld.Een taal aanleren en een vak in6 maand is alleen voorbehouden aan super intelligente mensen ,het soort dat hier binnenwaait is grotendeels analfabeet of dokter naar eigen zeggen.De weg naar de werklozensteun,familiehereniging,kindergeld,sociale woningen en andere financiële hulpmiddelen staat open en is geplaveid met vivaldisten,samy weet van wanten,niet wendy voor de goede verstaander.

Plaats een reactie

Delen