Nog geen uitspraak in kort geding van Open Vld-woordvoerster tegen 't Scheldt

Zelfa Madhloum. Foto Facebook.

Uncategorized

Gerecht valt binnen bij ’t Scheldt: op zoek naar ‘anonieme’ auteur van artikels over Zelfa Madhloum (Open Vld)

Kristof Luypaert

Gisteren heeft het gerecht huiszoekingen uitgevoerd bij medewerkers van het satirische magazine ’t Scheldt. Dat gebeurde op drie adressen waarvan twee in Antwerpen . Een woordvoerder van het Antwerps parket bevestigt de actie van het gerecht aan onze redactie: “Een medewerker van ’t Scheldt is van zijn vrijheid beroofd voor verhoor. Dat kadert in een gerechtelijk onderzoek wegens ‘belaging, aanzetten tot haat en telecommunicatiemisdrijven ten laste van mevrouw Zelfa Madhloum, de woordvoerster van mijnheer Lachaert, voorzitter van Open Vld.”

De medewerker is gisterenavond laat opnieuw in vrijheid gesteld.Volgens de woordvoerder gaven een aantal anonieme publicaties door ’t Scheldt de aanleiding “tot een kleine sociale mediastorm”, waarna het parket vorig jaar zelf ambtshalve een onderzoek is gestart.

Op onze vraag waarom er is overgegaan tot huiszoekingen antwoordde de parketwoordvoerder: “Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd omdat ’t Scheldt in anonimiteit werkt, zonder verantwoordelijke uitgever en omdat ze werken met pseudoniemen onder hun artikels. Daardoor is het moeilijk te achterhalen wie er precies verantwoordelijk is. In het kader daarvan is beslist dat een aantal huiszoekingen noodzakelijk waren”, legt de parketwoordvoerder uit.

De parketwoordvoerder benadrukt overigens dat de vordering van de onderzoeksrechter niet op vraag van Zelfa Madhloum gebeurde. Madhloum heeft zelf geen strafklacht noch klacht met burgerlijke partijstelling ingediend.

“Op de huiszoekingsbevelen prijkte in grote letters 3x de naam Zelfa Madhloum”

’t Scheldt zelf schreef vandaag in een artikel dat “op de huiszoekingsbevelen in grote letters 3 x de naam Zelfa Madhloum, politica voor de Open Vld en woordvoerster van Egbert Lachaert, de ‘President’ van de Open Vld prijkte“.

De man die door het gerecht is opgepakt voor verhoor zou een oud-journalist zijn. De medewerker zou “bij aankomst in het politiekantoor uren in een cel zijn opgesloten” . Hij is ook verhoord in het bijzijn van zijn advocaat. Het parket beschouwt de reeks van 4 artikelen als een vorm van elektronische ‘belaging’.

In opdracht van onderzoeksrechter Byl uit Mechelen wou de politie de naam van de auteur van de artikels over Madhloum achterhalen. De aangehouden medewerker zou echter enkel verantwoordelijk zijn voor IT en dus niet de auteur van het artikel.

Op zoek naar namen van schrijvers en bronnen van ’t Scheldt

De politie wou naar verluidt ook weten hoe ‘tScheldt gefinancierd werd. “Het is glashelder dat de klacht van Zelfa Madhloum slechts een excuus was om ‘tScheldt helemaal trachten door te lichten”, schrijft het magazine vandaag.

“Het gebruik van pseudoniemen gebeurt om veiligheidsredenen”, zo klink het. “Vaak hebben de auteurs een hoge functie in de industrie of in eerbiedwaardige instellingen. Persoonlijke meningen die al grappend of op satirische manier aangekaart worden kunnen meestal niet onder de eigen naam gepubliceerd worden.”

De politie was duidelijk op zoek naar de namen achter de pseudoniemen. “Het spreekt voor zich dat er op geen enkele wijze aan deze vorm van intimidatie werd tegemoet gekomen”, klinkt het bij ’t Scheldt.

De medewerker zou ook gevraagd zijn of hij bereid was de artikels over Zelfa Madhloum vrijwillig te verwijderen. “Die vraag werd gesteld nadat de medewerker enkele uren in de cel was opgesloten geweest. Een grotere poging tot intimidatie is niet denkbaar”, reageert de redactie. Door de inval van het gerecht en de inbeslagname van gsm’s en computers in Vlaanderen is de werking van de website “ernstig gecompromitteerd”.

Intimidatie en machtsmisbruik?

De redactie van ’t Scheldt is er intussen van overtuigd dat ze het slachtoffer is van politieke intimidatie met medewerking van het gerecht. Op 12 september 2020 zou Madhloum de leverancier van de webhosting van ‘tScheldt gevraagd hebben de gewraakte artikels te verwijderen. Omdat die leverancier daar niet op zou zijn ingegaan zou die vervolgens in de kranten en magazines van DPG-media “in diskrediet zijn gebracht”.

Er loopt ook een procedure in kortgeding voor de Antwerpse rechtbank om twee artikelen te laten verwijderen. Dat is een burgerlijke procedure waarvan de zitting pas volgende week dinsdag plaatsvindt. Die procedure staat volledig los van het gerechtelijk onderzoek.

Op hun website schrijft ’t Scheldt dat men vermoedt dat “de klacht van Zelfa Madhloum vermoedelijk dateert van maart 2021”. Maar tegenover PAL NWS was de parketwoordvoerder formeel dat er geen klacht is ingediend door Madhloum en dat het parket ‘ambtshalve’ is opgetreden en een onderzoeksrechter heeft gevorderd.

Madhloum zelf is vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

28 gedachten over “Gerecht valt binnen bij ’t Scheldt: op zoek naar ‘anonieme’ auteur van artikels over Zelfa Madhloum (Open Vld)”

  1. Lang leve de diktatuur waarin we zijn terecht gekomen.Zeggen dat mijn vader twee jaar krijgsgevangen zat te Görlitz en zijn leven geriskeerd heeft om den Duits terug buiten te stampen om alzo onze (pers)vrijheid terug te krijgen.Zeer gevaarlijk precedent en ik dacht dat dit enkel in Turkije en bananenrepublieken gebeurde!Diegenen die hier op klaarlichte dag met AK-47 schieten brengen minder tijd in de cel door!

  2. Van Erdogan en Poetin kan men blijkbaar veel leren. Nog even en de staat past tegen alles wat niet tot de regime-media behoort dezelfde maatregelen toe. Een fikse voorzet is al gemaakt met de lockdowns en corona maatregelen.

  3. Minstens de perceptie wordt gewekt dat het PoCo-Loge Repressie apparaat verdwaald zou geraakt zijn in een SF-film scenario over “Deep State” ? Hoever zijn zijn wij nog verwijderd van Bel(arus)gië ? Wat schiet er nog over van onze “Vrijheid van Meningsuiting” sinds elke kritische uiting op om het even wat als “aanzetten tot haat”(sic) kan gecatalogeerd worden ? Wat is de volgende stap ; kritische Oppositie partijen monddood maken wegens vermeend en imaginair passe-partout “aanzetten tot haat” ? Moeten economisch productieven tot het BNP voor dit soort “service”(sic) door de Overheidsdiensten dan belasting afdokken ? Parlementairen kunnen gerust de Minister Van Justitie eens ter orde roepen over zijn “ambtshalve” optredend of zou het zich vergalloperend Parket zijn en hem er aan herinneren dat wij tot nader order nog immer in een Democratisch Bestel leven, tot spijt van om het even welke PoCo-Loge Inquisiteur die het benijdt !

  4. “Scheiding der Machten” ? Geen verwevenheid tussen politiekers, Parket, Gerecht ? Waar dan niet , op Terra Bis in de Nevelen van Andromeda ? Zou de mythologische vermeende “Scheiding der Machten” een muurtje zijn bestaande uit een reeks rollen vochtig toiletpapier, deels zelfs ongebruikt max. 20 cm hoog ? Dienen economisch productieven tot het BNP dan met hun belastinggeld betaald Overheidspersoneel te blijven sponsoren voor de “service”(sic) die ze krijgen, t.t.z;. een kennelijk systematische afbouw van wat eens “Vrijheid van Meningsuiting” was op grond van een hol concept “aanzetten tot haat”(sic) dat nog steeds geen sluitende definitie kreeg van de Wetgevende Macht waardoor Overheidspersoneel dit hologram gebakken lucht(kasteel) concept kunnen kneden, uitrekken, oppompen, omvormen, doorpikken in functie van hun eigen ideologie en hun eigen politieke visie ?

  5. Duidelijker kan niet gemaakt worden waar de prioriteiten van “onze” rechterlijke macht onder leiding van “Führer Quickie” liggen: de gewone burger dom en onwetend houden en terroriseren. Wanneer volgen de huiszoekingen bij El Kouakibi naar de verdwenen boekhoudingen en subsidies?

  6. “Rechtstaat” of zou het veeleer een politiek-gemaipuleerde “Scheefstaat” wezen in onze tricolore staatskundige fictie Belzeike ? Zou de Belastingebetalende Burger, economisch productief tot het BNP, dan de monden dienen blijven te voeden van Overheidspersoneel dat zijn “Vrijheid van Meningsuiting” wil wurgen als “dankbare service”(sic) voor hun wedde en later veel te vet pensioen, betaald uit belastinggeld van wie de BNP koek bakt en dus WEL economisch productief bezig is ?

  7. Duidelijk dat de VLD aan het spartelen is als nen duivel in ’t wijwatervat. Hoe kunnen ze nu spreken van belaging als het “slachtoffer” geen klacht indient. Zelfa Madhloum heeft een publieke functie en zal daarom evengoed kritiek krijgen als enig ander publiek figuur. Al denk ik dat ze gaan proberen de belaging in verband te brengen met haar afkomst, iets waar bij mijn weten in ’t Scheld met nog geen woord gerept is.

  8. quickie-stickie en lachebekje zijn bezig om de Vlaams denkende mens te muilkorven,het moeten allemaal kouwe kiwi’s worden.De vld is tot de meest trieste partij geworden die er in in land bestaat,lachebekje wil het verlies van kiezers compenseren door een dictatuur van de linkse pers.Hoe lang zullen wij ,Vlamingen,deze toestand nog verdragen,hoelang zullen wij dat blauw gespuis nog gehoorzamen.Hoelang mag quickie-stickie het gerecht nog bevelen opleggen,.Kaal michelleke zei ooit op TV dat hij de NVA haat ,wel ik haat de vld.

  9. Duidelijk dat de vrije meningsuiting en persvrijheid in gevaar is.
    Begin te denken dat de OVLD cursussen hebben gevolgd in China, Turkije en Rusland.

  10. Vingerdik hangt het erop ,VLD tegen hun kar gereden met hun krulkonijn ,nu tijd voor weerwraak Dit hebben ze toch allemaal aan hunzelf te danken door de jaren heen Zij mogen alles en andere niets .Als de mensen nu hun ogen eens wilden open gaan en zeker niet meer voor deze leugenaars en bedriegers kiezen .Het zou een goede zaak zijn

  11. Onze parketten hebben blijkbaar veel tijd ,heel veel tijd want ze starten zo maar vanzelf onderzoeken op nadat er “niemand” er om vroeg!!!Eigenaardig toch allemaal ,intussen blijven zware misdaad dossiers van meer dan 50 jaar oud onopgelost wegens “geen tijd”…
    De wegen van de Belgische justitie -lees de linkse Vivaldisten- zijn ondoorgrondelijk…..soms…

  12. OVLD met Lachaert, Q en Somers zijn gevaarlijk. Ze zijn gevaarlijk voor de democratie. Zie de minderheidsregering die ze gevormd hebben (de verkiezingsuitslagen staan ons niet aan – dus negeren we ze). Volgende stap is het buitenspel zetten van het parlement en dan de pandemiewet erdoorsluizen en men kan doen wat men wil. Ik denk dat ’tscheldt dicht bij een andere beerput zit, en dat bovenvermeldde personen heel erg bang zijn wat er allemaal gaat bovenkomen. Bewijs dat gerecht zomaar optreedt (natuurlijk op ovld instruktie) wijst er op dat scheiding der machten onzin is en alleen theoretisch bestaat.
    Zoals ik al zei: ze zijn een gevaar voor de democratie – net zoals Verlinden – niet verkozen – maar dictatoriale trekjes. Ze kan geen 3 woorden zeggen zonder de mensen te bedreigen of het woord politie uit te spreken. Ik ben bang van dergelijke mensen.

  13. Beste Vrancken, voor wie ge kiest maakt geen zak uit. De partijen ( eigenlijk hun voorzitters ) doen toch hun goesting en benoemen mensen die zelfs niet op een kieslijst gestaan hebben, en waar dus NIEMAND voor gekozen heeft, zie Verlinden, Vandenbroucke etc.

  14. Voor mij is het duidelijk dat het PolitiekParket een tool is van de politiek, net zoals je steevast een ‘k’ moet denken na het woord ‘politie’. Waarom iedereen netjes OVLD en Vooruit gebruikt als benaming, begrijp ik niet. Het zijn gewoon liberalen en socialisten die continu hun naam veranderen (zoals ook failliete banken), een béétje boerenverstand ziet dat vanop afstand. Brave new world, 1984, Animal Farm, (de politiekers zijn hebzuchtige varkens)Jonathan Swift, Machiavelli; er zijn genoeg schrijvers en boeken die een gids zijn voor het vestigen van de totalitaire staat waarvan we nu de afgrijselijke wording meemaken. Politieke sterren per vagina of via de penisladder verschijnen plots vanuit het niets, het ligt er voor mij soms vingerdik op. De liberalen hebben altijd al een lange vinger in de pap van het gerecht gehad. Hun stempubliek wordt gevormd door kiezers die bestaan uit mensen, vanaf dat ze veel geld hebben. De socialisten hebben geen geld maar pakken het dan weer wel af van de andere mensen, om het dan te verdelen onder de armen, of anders gezegd hun oksels. “Politeken” heten we beter in één woord al de politiekers, ze vermenigvuldigen zich als konijnen en schuilen in parlementen, in nog parlementen, regeringen, nog regeringen, ministers, nog ministers, provincies, gemeenten, dubbel en dwars door elkaar op alle niveaus werkgroepen, commissies, mandaten, en nog véél meer, je kan het zo gek niet bedenken. Waar politiek langskomt, is het geld wég en de zaak om zeep. Met duizenden en duizenden zuigen ze het geld uit de hond zonder veel te doen, en ze hebben ook nog de pretentie om zich “excellent” of “schitterend” te laten noemen.
    Justitie als waakhond, de media als roeptoeter en huurlingen van ‘de waarheid’ (Vlaams voor het Russische woord Pravda; iedereen schrijft hetzelfde, of geen perskaart en geen hoger journalistenpensioen). Gevolg: Niets kan nog, teveel hoofden, teveel meningen.
    De mijne is er, naar alle waarschijnlijkheid, absoluut teveel aan.

  15. Waarom is het zo ver gekomen ?
    Omdat Vlamingen te laf zijn er iets aan te doen. In andere landen was men al op straat gekomen; zelfs zijn leven veil voor zijn zaak, zie Myanmar.
    Vlamingen zijn het gewoon dor eigen volk geschoffeerd te worden.
    Hallo Quicky !

  16. Zou een objectief-correcte journalist zonder politiek-correcte paardebril op eens onderzoek kunnen doen naar de eventuele connecties tussen de Loge-Liberalen en het Parket, onderdeel der “Uitvoerende Macht” en de al of niet politiek benoemde magistratuur der “Rechterlijke Macht” zodat het “Deep State” Monster van Loch Ness uit de PoCo-poel opduikt en blijft boven dobberen.

Plaats een reactie

Delen