Een Koptische kerk in Egypte (Shutterstock)

Een Koptische kerk in Egypte (Shutterstock)

Uncategorized

Islamitische Staat doodt 62-jarige Koptisch-christelijke man in Egypte

Sonja Dahlmans

Islamitische Staat heeft een 62-jarige Koptisch-christelijke man, Nabil Habashy Salama, doodgeschoten. Twee andere mannen zouden ook zijn gedood.

In een video van de islamitische terreurgroep is de moord op de man te zien. Hij zit geknield en wordt in zijn achterhoofd geschoten terwijl IS-leden achter hem staan. In een eerdere video zegt het slachtoffer dat hij ruim drie maanden gegijzeld door ISIS is geweest, de Koptische kerk spreekt inmiddels van vijf maanden. Tijdens zijn gijzelneming zou de man ook gemarteld zijn geweest.

In een dertien minuten durende video bedreigt ISIS alle christenen in Egypte en zegt dat hen hetzelfde lot wacht als het slachtoffer. “Het Egyptische leger zal jullie nergens brengen”, wordt de Kopten op het hart gedrukt. De bedreigingen zijn ook gericht aan het Egyptische leger en iedereen die het leger steunt. Volgens de terroristen heeft het leger een lange rekening uitstaan. Zij verklaren dat zij tegen hen ten strijde zullen trekken, vooral in de Sinaï. Egyptenaren die het leger steunen, worden afvalligen (van de islam) genoemd. Het leger kan, volgens de terroristen, zichzelf niet eens beschermen: “Oh dwazen, wij zijn gekomen naar jullie met doorgesneden kelen.”

Salama zou met het Egyptische leger hebben samengewerkt. Naar eigen zeggen heeft hij meegeholpen een Koptisch kerk te bouwen in Noord-Sinai. Hij zegt in de video ook dat zijn ‘misdaad’ is dat hij en de kerk met het Egyptische leger en de veiligheidsdienst samenwerken tegen ISIS. Deze samenwerking is hem fataal geworden. Bir El-Abd is al eerder doelwit van aanslagen door ISIS geweest. In 2017 werd een aanslag op de Al-Rawdah moskee gepleegd waarbij meer dan 300 doden vielen. Het gebied wordt ook gebruikt als uitvalsbasis van waaruit andere delen van Egypte worden bestookt.

In hun video bedreigende terroristen alle ‘kruisvaarders’, taal die ISIS gebruikt voor christenen en het Westen, over de hele wereld: “Zoals jullie doden, zullen jullie worden gedood, zoals jullie gevangennemen, zullen jullie gevangen genomen worden.”

Als vergelding zou de minister van Binnenlandse Zaken drie terroristen hebben laten doden. Onder hen zouden Mohamed Salem Zyada en Youssef Ibrahim Sliem zijn, Beiden waren betrokken bij het plannen en uitvoeren van meerdere terroristische aanslagen. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor betrokkenheid bij de moord op de Koptische man. Volgens een officieel bericht van het Ministerie zouden de terroristen het gemunt hebben op meerdere Koptische burgers, kerken, de krijgsmacht en de politie. Volgens International Christian Concern is het vreemd dat de Egyptische overheid zes maanden lang zegt niets te hebben geweten over de ontvoerders, maar binnen 48 uur na de publicatie van de video drie van hen kan identificeren en doden. Het is daarom aannemelijk dat Salama eerder is vermoord volgens Evans van ICC.

Situatie Kopten in Egypte precair

De situatie van de Kopten in Egypte is precair. ISIS vormt voor hen een ernstige bedreiging. Als christelijke minderheid in het land worden zij behandeld als tweederangs burgers. Zij worden vaak gedwongen te kiezen tussen twee kwaden. Ondanks de belofte van president Sisi hen te beschermen, worden er regelmatig aanslagen door ISIS op Kopten gepleegd. Naar schatting 10 tot 15% van de Egyptenaren is Koptisch.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Islamitische Staat doodt 62-jarige Koptisch-christelijke man in Egypte”

Plaats een reactie

Delen