Vlaams Belang schenkt 10.000 euro aan Huizen van Vlaamse Solidariteit

Guy D'haeseleer, Tom Van Grieken en Barbara Pas (v.l.n.r.). Vlaams Belang

Uncategorized

Jambon: “Als vaccinspreidstand groeit, moeten we nadenken over regionale versoepelingen”

Anton Schelfaut

Als het verschil in vaccinatiegraad tussen Vlaanderen en Franstalig België verder toeneemt, moet er worden nagedacht over aparte, regionale versoepelingen. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gezegd in De Zevende Dag.

Vlaanderen loopt in België voorop wat betreft de vaccinatiegraad. Bijna 30 procent van de volwassenen in Vlaanderen is intussen een eerste keer gevaccineerd. Wallonië volgt met net geen 29 procent. Brussel hinkt achterop met een vaccinatiegraad van 22,5 procent. “Als het verschil in de vaccinatiegraad tussen Vlaanderen en Brussel groter wordt, moeten we nadenken over aparte, extra versoepelingen voor Vlaanderen”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon.

Jambon hoopt vooral dat Wallonië en Brussel inspanningen doen om het scepticisme tegenover vaccins aan te pakken. “Ik denk dat men daar meer naar Frankrijk kijkt, waar de anti-vaccinatiecampagnes heviger zijn dan bijvoorbeeld bij ons en in Nederland.” 

“Maar ik zou het heel moeilijk kunnen verdedigen dat als Vlaanderen ver genoeg is in de vaccinatie om een aantal versoepelingen te doen, we dat niet zouden kunnen omdat Franstalig België niet ver genoeg staat”, aldus de minister-president.

Spreidstand

Op dit moment heeft nog maar een kwart van de Belgische bevolking een eerste prik gekregen. Daardoor zijn de regionale verschillen in absolute aantallen nog te overzien. “Maar als de spreidstand qua vaccinatiecijfers tussen Vlaanderen en Brussel groter wordt, moeten we daar rekening mee houden en daar een beslissing over nemen”, besluit Jambon. “Ik heb dat al op tafel gelegd bij het Overlegcomité. Voor toekomstige versoepelingen kan die vaccinatiegraad een element worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Jambon: “Als vaccinspreidstand groeit, moeten we nadenken over regionale versoepelingen””

  1. Versoepelingen in Vlaanderen waar talrijke Walen een tweede verblijf hebben en talrijke Vlamingen idem dito in Wallonië. Dus voldoende gelegenheden om elkaar te contamineren. Zou het niet nuttiger zijn de Belgische regering een mandaat en de ruimte te bieden om zelf de strijd tegen het covidvirus te voeren zonder inmenging van regionale schoonmoeders?

  2. En worden de waarschijnlijk matige versoepelingen en teruggave vrijheden bepaald door het aantal proefkonijnen dat zich heeft laten vaccineren, of door het aantal Belgen in het bezit van een EU-vaccinatiepaspoort?

Plaats een reactie

Delen