Jambon en El Kaouakibi ontmoetten elkaar tijdens exclusief netwerkevent waar bedrijven 28.000 euro per tafel betalen

Foto: Screenshots compilatie (bron: www.leadersmeetingparis.be)

Uncategorized

Jambon en El Kaouakibi ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens exclusief event waar bedrijven 28.000 euro per tafel betalen

Kristof Luypaert

Al enige tijd circuleren op sociale media foto’s van Jan Jambon (N-VA) met de jonge Sihame El Kaouakibi. De bal ging onder meer aan het rollen toen een anoniem Twitteraccount dat sinds enkele maanden informatie over de zaak El Kaouakibi publiceert berichtte over de eerste ontmoeting tussen Jambon en El Kaouakibi. Die dateert van 19 november 2016 en vond plaats in Parijs in het InterContinental Paris Le Grand Hotel. Ze waren beiden door Mediafin uitgenodigd als Keynote Speaker tijdens een exclusief netwerkevent waarbij bedrijfsleiders, zakenlui, influencers en politici met elkaar netwerken. Op die events doken ook andere ministers op van CD&V en Open Vld. Als gast schuif je enkel aan na uitnodiging door Mediafin of door een van de partnerbedrijven die sponsoren. PAL NWS ontdekte dat daarvoor 28.000 euro per tafel van tien gasten moet worden betaald.

Mediafin NV is een uitgeverij die onder meer de kranten de Tijd en L’Echo uitgeeft. Tussen 31 december 2012 en 12 maart 2018 was Christian Van Thillo gedelegeerd bestuurder. Intussen is Van Thillo er opgevolgd door Bernard Marchant. Marchant is bestuurder in 32 bedrijven, onder meer ook bij de krantengroepen Grenz-Echo en Sud Presse en bij Belga.

Maggie De Block was Keynote Speaker tijdens de Leadersmeeting van 2018 (Screenshot: Leaders Meeting)

BePublic organiseert voor Mediafin sedert 2012, jaarlijks een “Leaders Meeting” in Parijs. Het bedrijfje is met dat doel ook specifiek opgericht op 17 januari 2012 door Jeroen Wils (ex VTM) samen met een zakenpartner. Sinds 20 juli 2018 is het overgenomen en geïntegreerd bij Mediafin.

Wetende dat dezelfde politici die opgevoerd worden door een mediagroep als ‘Keynote’ speaker jaarlijks ook moeten beslissen over ca 170 miljoen euro aan subsidies aan de mainstreammedia kan men de vraag stellen of en in welke mate deze events passen binnen de politieke deontologie.

Ex-topman Mediafin Delaplace benoemd tot CEO VRT

Frederik Delaplace, de topman van Mediafin die inmiddels tot CEO van de VRT is benoemd was ook degene die tussen 28 februari 2018 en de overname van BePublic door Mediafin bestuurder was.

Ook VUB-rector Caroline Pauwels is bestuurder van Mediafin, maar tegelijk ook bij Roularta Mediagroup. Nog een gekende naam is Hendrik De Nolf, bestuurder en topman van Roularta en van Belgian Business Television (Kanaal Z). Ook hij is bestuurder van Mediafin.

Volgtip op Twitter

Onder het motto “inspiratie en netwerken voor gasten op C-niveau” stelt Leaders Meeting zich voor als een driedaags evenement dat Belgische bedrijfsleiders, politici en “inspirerende mensen uit de culturele en academische wereld” rond een bepaald onderwerp samenbrengt. Ook zangers Ozark Henry en Frederik Sioen stonden al op de gastenlijst.

Het is in die kringen en omgeving dat Sihame El Kaouakibi zich bevindt wanneer ze Jan Jambon voor het eerst ontmoet in november 2016. Dat Jambon, net als vele andere politici en captains of industry onder de indruk was van de op dat moment al sterk gehypete El Kaouakibi hoeft dus niet te verbazen. Haar WeLoveBXL project kreeg een jaar later in 2017 via het kabinet van Jambon een royale startcheque van 200.000 euro.

Maar niet enkel Jambon liet zich door El Kaouakibi inpakken. El Kaouakibi schreef daarover zelf op LinkedIn dat ze haar idee “gepitched” had in aanwezigheid van Jambon en 40 CEO’s. “Het was fantastisch om te zien hoe meer dan 40 CEO’s en directeurs [… ] naar me kwamen luisteren vorige avond. We stelden hen onze plannen voor Brussel voor. We stelden hen ‘We Love BXL’ voor en vroegen hen of ze ook een “believer” zouden worden.”

Intussen kwam ook nog naar boven dat zowel partijgenoten Alexander De Croo en Sven Gatz de subsidiekraan opendraaide. De eerste gaf zo’n 450.000 euro voor een project rond digitalisering. Maar ook Sven Gatz kende 320.000 euro subsidies toe, zonder enige vorm van controle.

Exclusief voor managers “op C-niveau”

Alles lijkt te zijn gebeurd in een sfeer van blind vertrouwen en ‘ons-kent-ons’. Maar het is duidelijk dat El Kaouakibi zichzelf al jarenlang op een geslepen manier toegang wist te verzekeren tot de beslissers van het hoogste niveau.

Dat soort beslissers zijn precies het doelpubliek van zo’n Leaders Meeting. Het moet gaan om mensen met een managementfunctie (C-niveau) en vooral met invloed in hun bedrijf. De organisatie zorgt ervoor dat er niet meer dan 200 mensen aanwezig zijn. Dat zorgt voor een gevoel van exclusiviteit en garandeert “dat er voldoende tijd is om contact te leggen en van gedachten te wisselen met alle deelnemers”.

Deelnemen aan dit event is alleen mogelijk na een persoonlijke uitnodiging van een van de partnerbedrijven. In ruil voor hun sponsoring nodigt elk bedrijf zijn speciale gasten en hun partners uit in Parijs. De gasten van die bedrijven zijn volgens onze informatie veelal ook ‘invloedrijke’ figuren binnen de administratie en de ambtenarij. Onder het mom van een exclusief seminarie raken ze enkele dagen ondergedompeld in een unieke sfeer.

Vooraleer u overweegt om als kleine zelfstandige een tafeltje te reserveren praat u best even met uw boekhouder. Instapprijs is namelijk minstens een tafel van tien personen. De kostprijs daarvan bedraagt 28.000 EUR (excl. BTW). Dat is ons telefonisch bevestigd. Investeren in goede relaties loont.

Overigens is die deelnameprijs van ongeveer 3.350 euro per persoon, btw inclusief, een all-in prijs. En die omvat niet alleen transport, overnachting, maar ook de deelname aan de diverse diners en aan de whisky of cognac proeverijen. Die stonden in 2016 maar liefst drie keer op de agenda.

Netwerken in hogere sferen loont

Frederik Delaplace (ex-topman Mediafin en CEO VRT) met Vlaams Minister van Media Benjamin Dalle die Keynote Speaker in 2019 was

Om het de gasten naar hun zin te maken sparen de organisatoren kosten nog moeite. Met de Thalys gaat het in eerste klasse richting Parijs waar ze vanaf 11.30 uur inchecken in het prachtig gerenoveerde The InterContinental Paris Le Grand.

Een luxehotel dat zich in het 9e arrondissement situeert, vlakbij de grote warenhuizen Galeries Lafayette en Printemps. “Het diner op vrijdagavond wordt georganiseerd op een exclusieve locatie in Parijs”, lezen we verder op de website.

In 2016 begon het programma alvast veelbelovend met Marc Vanheukelen. Dat is niet de eerste de beste. Hij was op dat moment net ambassadeur en permanente vertegenwoordiger van de EU bij de Wereld Handels Organisatie (WHO) geworden. Maar hij was ook kabinetschef van voormalig EU-commissaris Karel De Gucht (Open Vld).

Ook Benjamin, Dalle, Wouter Beke, Hilde Crevits, Koen Geens, Yves Leterme, Maggie De Block waren ooit te gast bij ‘Leaders Meeting’

Aan het einde van de eerste dag, er is dan al een eerste whisky proeverij geweest, volgde in 2016 nog een exclusief diner met Paul Lembrechts, toenmalig CEO van de VRT. Op dat ogenblik was El Kaouakibi zelf ook al lid van de raad van bestuur, op voordracht van Open Vld. Zo wordt naast de obligate verwijzing naar haar andere ervaringen ook die avond benadrukt, dat ze “het jongste lid ooit van de raad van bestuur van de VRT” was.

In dat opzicht zijn de recente ‘onthullingen’ over haar lidmaatschap enigszins vreemd. Minstens 200 businessleaders en de organiserende mediagroep was daarvan op de hoogte. Evenals de aanwezige politici.

Het diner vond overigens plaats in het Salon Vendôme van het beroemde Parijse Ritz-hotel. Pas op dag twee van het event komen Sihame El Kaouakibi en Jan Jambon aan de beurt. ’s ochtends was er ook al een bijdrage van Prof. Dr. Marc Noppen de CEO van UZ Brussel, een graag geziene gast op VRT.

Of de politici en Keynote sprekers telkens ook het volledige seminarie van begin tot einde bijwoonden is niet duidelijk.

Een greep uit de gastenlijst sinds 2012

Op sociale media en in mainstreammedia lijkt men nu vooral naar Jambon te kijken. Maar de aanwezigheid van ministers in functie als Keynote spreker op de events van Mediafin/BePublic blijkt schering en inslag. Vlaams Minister-president Jan Jambon was dus verre van de enige politicus die present tekende.

De organisatie over Wouter Beke: “Ongetwijfeld een van de meest belangrijke Belgische politici”

Tijdens vorige edities waren ook de Vlaamse CD&V-ministers Benjamin Dalle, Wouter Beke, Hilde Crevits en minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) te gast als Keynote Speaker.

In 2012 verwelkomde oud-premier Yves Leterme als adjunct-secretaris generaal van de OESA het gezelschap. In de namiddag was er dat jaar een workshop met Mieke Van Hecke, de toenmalige Directrice van het katholiek onderwijs. En ook de veiligheid van het event was verzekerd dankzij de aanwezigheid van toenmalig commissaris-generaal van de Federale Politie Catherine De Bolle.

Andere hoge gast in 2012 was Frank Van Massenhove. Hij was op dat moment Directeur van de FOD Sociale Zaken. Die functie kreeg hij nadat hij tussen 1999 en 2002 kabinetschef was van Frank Vandenbroucke.

Ook in de jaren nadien bleven de genodigden een mix van politici en notabelen. Wat opvalt is dat het gezelschap vooral bestaat uit politici, bedrijfsleiders en topfiguren uit de mediabedrijven.

2013: Herman Van Rompuy (Europees President), Bart De Wever (N-VA voorzitter en burgemeester van Antwerpen), Bob Vermeir (huidig Directeur communicatie VRT)
2014: Baron Frans Van Daele (toen kabinestchef van Koning Filip), Koen Geens (CD&V toen minister van Justitie), Wouter Vandenhaute (CEO De Vijver media)
2015: Jean-Claude Marcourt (toen Waals minister van Economie), Hilde Crevits (CD&V, toen minister van onderwijs), Rik Torfs (toen rector KUL)
2016: Jan Jambon (N-VA, toen Minister van Binnenlandse Zaken), Patrick Van Gompel (VTM), Sihame El Kaouakibi (A Woman’s View), Marc Vanheukelen (ex-kabinetschef Karel De Gucht)
2017: Wouter Beke (CD&V, toen voorzitter), Marc De Vos (CEO denktank Itinera), Piet Goddaer (Ozark Henry)
2018: Roland Duchatelet (Melexis), Maggie De Block (toen minister van Sociale Zaken), Jean-Pascal Van Ypersele (professor Klimatologie)
2019: Benjamin Dalle (CD&V, toen minister van media), Wouter Duyck (professor experimentle psychologie), Tom Palmaerts (Trendwatcher, onder meer over ‘jonge vrouwelijke moslims’)

Wie zijn de gulle sponsors en partners van Leaders Meeting?

Volgens onze informatie kan dat variëren, maar er is altijd ruimte voor bijkomende sponsoren. Toch zijn er een aantal klassiekers die steeds terugkomen. Zo zijn er naast de Mediafin groep zelf onder meer Deloitte, KBC, Eurotuin, FCM Travel Solutions, Orange, Securitas, Telenet, Hugo Ceusters, Partena, Thomas Cook, Nespresso, Adecco…

De sponsors uit 2016

De sponsoren uit 2019

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

11 gedachten over “Jambon en El Kaouakibi ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens exclusief event waar bedrijven 28.000 euro per tafel betalen”

  1. Dat is wat men noemt het “Establishment”. Een wereldje van “ons kent ons”.
    Zij verdelen de postjes en het geld onder mekaar. Zij bepalen wat ‘goed’ of ‘slecht’ is voor de Vlaming. En de modale Vlaming mag alleen nog belasting betalen en onderdanig zijn en luisteren naar wat zij te zeggen hebben in hun media.
    Dat Jan Jambon meespeelt in deze slechte film verwondert me geenszins.
    De ganse top van de NVA is maar al te blij te mogen behoren tot dat ‘schoon en intelligent’ volk en voelt zich minder en minder verbonden met het Vlaamse ‘klootjesvolk’. Programmapunten worden over boord gegooid, mooie principes tellen niet meer mee, alleen invloed en macht tellen nog voor de NVA. Arm Vlaanderen!

  2. “Wat opvalt is dat het gezelschap vooral bestaat uit politici, bedrijfsleiders en topfiguren uit de mediabedrijven.”

    Dat is even opvallend als koeien in een melkveebedrijf.

  3. Niettegenstaande Jan Jambon zijn “inzet” voor het VNJ vroeger (in Brasschaat) Vlaamse Volksbeweging, oprichting N-VA Brasschaat, en nog andere Vlaamse initiatieven lijkt het nu stilaan duidelijk.
    Voor de Vlaamse zaak is Jan zeker niet “onze” man.
    Jan is de man die “ja” zegt, en “neen” denkt, of andersom.
    Ook zijn (vroegtijdige) beloftes bij het terugschroeven, of niet nemen van corona maatregelen leken loze beloftes.
    Jan is niet de sterke man, Jan is de verhaaltjes verteller uit Brasschaat.

  4. Jan is een loopjongen van de alleen heerser van de nva BDW, die op zijn beurt uit de handen eet van de grote bedrijven.
    Niks volkspartij. Vlaanderen misbruiken voor eigen gewin.

  5. Waarom denkt men dat alle voorzitter van deze partijen het Vlaams Blok van alles willen buiten sluiten.En de Kranten en TV werken daar zo veel mogelijk aan mee .Voor mijn Familie vliegt de NVA zeker buiten bij de volgende verkiezingen ???

  6. Zo simpel is dat niet. Ikzelf zou mijn kat sturen, maar ik begrijp dat een MP erbij wil zijn, want hij moet zijn land “verkopen”. Zo is ook het verhaal van Davos, waar de fine fleur nog een divisie hoger speelt. Nogmaals: IK zou zeker niet meespelen, maar ik begrijp de redenering van politici. Denk er ook om dat dit soort bijeenkomsten besloten is, dat wil zeggen: dat er geen publicitair voordeel uit te puren valt. Ik denk dat je van politici een ander gedrag mag verwachten dan van simpele zonen zoals u en ik. Voor het overige: van 28000 euries ga ik heel vaak en heel lekker eten!

  7. De enige reden dat het vroegere Vlaams Blok, nu Vlaams Belang niet mee mag besturen heeft niets te maken met racisme of dergelijke.
    Moest het Vlaams Belang mee besturen op Vlaams of Federaal niveau zouden zo goed als alle Belgische beerputten opengaan ( ten voordele van de bevolking) samen met al die honderden lijken die dan ook nog eens uit de kast gaan vallen van de laatste 50 jaar, zou de stank niet meer te harden zijn met als gevolg het einde van dit Belgische corrupte politieke systeem. Dit corrupte systeem bestaat reeds sinds de tweede Wereldoorlog maar zit nu op een hoogtepunt. Na de oorlog maakten de Christendemocraten, de Liberalen en de Socialisten samen een afspraak dat alleen zij en zij alleen met hun drie voor de volgende 50 jaar aan de macht zouden blijven omdat één partij de absolute meerderheid nooit meer zou behalen. Weliswaar met afwisseling van dan met twee en indien nodig de drie samen. Maar dat houden ze nu reeds 75 jaar vol. Weliswaar is de NVA er de laatste 20/25 jaar bijgekomen waar vele Vlamingen hun hoop hadden op gesteld. Het had gekund maar helaas.

Plaats een reactie

Delen