Uncategorized

KU Leuven gaat Dijle gebruiken als warmtebron

Wannes Neukermans

De KU Leuven gaat de rivier de Dijle gebruiken om enkele gebouwen te verwarmen. Via aquathermie zal de universiteit een nieuwe campus en een deel van een appartementsgebouw verwarmen. Ze zullen dus warmte onttrekken uit het water van de Dijle.

Aan de Redingenstraat in Leuven gaat de KUL een nieuwe campus bouwen voor de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Voor een groot deel zal de site verwarmd worden met aquathermie.

“Dat water is oppervlaktewater afkomstig uit rivieren of rioleringen”, zegt professor Stijn De Jonge van de KU Leuven. “We proberen uit de stroming van de rivier energie te halen, in dit geval de Dijle. De stroming heeft een zeer lage temperatuur maar er zit wel veel energie in. Via warmtepompen gaan we die dan opwaarderen naar een bruikbare energievorm en een temperatuur waar je je huis of een gebouw mee kan verwarmen.”

Naast de campus zal ook een deel van een appartementsgebouw aan de Dijlemolens verwarmd worden met deze technologie. Volgens De Jonghe zijn er nog meer mogelijkheden: “Wie Leuven kent weet dat de Dijle heel mooi meandert doorheen de stad. Je zou 60 tot 65 procent van de warmtevraag in de binnenstad kunnen gaan voorzien door alleen maar de Dijle te gebruiken. Weliswaar enkel voor de huishoudens, en niet voor industriële toepassingen. Dat is het potentieel, maar er zijn natuurlijk nog veel stappen nodig om dat te gaan benutten. Je moet een warmtenet gaan ontwikkelen enzoverder.”  

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “KU Leuven gaat Dijle gebruiken als warmtebron”

Plaats een reactie

Delen