De vakbonden zijn niet blij met 0,4%. Foto Photonews. © Didier Lebrun/Photo News - 10917977-014

De vakbonden zijn niet blij met 0,4%. Foto Photonews. © Didier Lebrun/Photo News - 10917977-014

Uncategorized

Loonoverleg privésector mislukt en stopgezet volgens vakbond ACV

Ruben Notteboom

Het loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgevers is definitief mislukt en opgeblazen. Dat meldt het ACV, het Algemeen Christelijk Vakverbond. Het was eigenlijk gisteren al duidelijk dat de onderhandelingen zouden mislukken, maar nu is dat ook echt officieel.

De grote twistappel die men maar niet kon verteren, de loonstijging, heeft ervoor gezorgd dat de onderhandelingen ten einde zijn gelopen. Er was sprake van een loonstijging van 0,4%, maar het nationaal bestuur ging daar niet mee akkoord. “Het interprofessioneel overleg over een loonakkoord is voorbij”, aldus woordvoerder David Vanbellinghen.

“Er is geen akkoord, het is definitief voorbij”

ABVV waarschuwde gisteren dat het einde nabij is, ACV kondigt het einde nu officieel aan. “Er is geen akkoord, het is definitief voorbij,” klinkt het. Zo komt er een einde aan de onderhandelingen die al maandenlang plaatsvonden. Er werd gesproken over loon- en arbeidsvoorwaarden in de privésector en een marge voor 0,4% opslag bovenop de index. De vakbonden wilden echter meer, zeker voor getroffen sectoren. Daarnaast wilden de bonden de huidige loonwet overboord gooien omdat die te dwingend zou zijn.

De werkgevers vinden dat de bonden te ver gaan, zeker tijdens deze zware economische crisis. Ze vonden een te grote stijging onbetaalbaar en onrealistisch, maar daar gingen de bonden ook niet mee akkoord. Zo bleef men in een vicieuze cirkel zitten waar men niet kon uitbreken. ACV wil nog steeds een akkoord over andere dossiers zoals de minimumlonen, maar de mislukte loononderhandelingen zijn zuur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Loonoverleg privésector mislukt en stopgezet volgens vakbond ACV”

  1. Ik vrees Dominique dat u op uw honger zult blijven zitten. De constructeurs van het ARCO debacle zitten veilig en wel en de goede gelover die ze bedrogen hebben laten ze gewoon stikken tenzij de belastingbetaler er wil voor opdraaien natuurlijk! Zo zit beweging.net in mekaar iedereen de les lezen terwijl ze anderen belazeren.

Plaats een reactie

Delen