De Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Foto: Shutterstock

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Foto: Shutterstock

Binnenland politiek

Marc Van Ranst: “Gelukkig wordt in Brazilië de grondwet wel volledig gevolgd”

Anton Schelfaut

Afgelopen dinsdag zijn in Brazilië 3.780 coronadoden gevallen. Daarmee is het Zuid-Amerikaanse land goed voor een kwart van de dagelijkse coronadoden wereldwijd. De kritiek op president Jair Bolsonaro, die de coronacrisis steeds geminimaliseerd heeft, blijft intussen toenemen.

In São Paulo werd deze week een recordaantal begrafenissen geregistreerd. Begrafenisondernemers kunnen de toevloed van coronadoden niet meer bolwerken. Oude graven worden versneld leeggeruimd en er worden zelfs ’s nachts mensen begraven.

“Zulke taferelen krijg je wanneer je het virus zijn gang laat gaan en geen (of veel te laat) serieuze maatregelen neemt. Maar het allerbelangrijkste mogen we toch niet uit het oog verliezen: de grondwet wordt in Brazilië gelukkig wel volledig gevolgd!”, schrijft viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Een kwinkslag naar het vonnis van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg over de illegale basis voor de coronamaatregelen.

“Wie de grondwet minder belangrijk vindt in tijden van pandemie, zegt eigenlijk dat hij de grondwet minder belangrijk vindt. Dan zichzelf bijvoorbeeld, en een unieke kans op de macht”, repliceert kerkjurist Rik Torfs op Twitter.

Politieke crisis

Naast de sanitaire crisis kampt Brazilië ook met een politieke crisis. Deze week werden er zes ministers ontslagen en stapte de top van het Braziliaanse leger op. Tijdens de coronacrisis telde het land al vier verschillende ministers van Volksgezondheid.

De militairen zouden zijn opgestapt uit onvrede met het beleid van Jair Bolsonaro. De president moet nu de volledige top van het leger vervangen, wat nog nooit eerder gebeurde in de geschiedenis van het land.

Wettelijke basis

In eigen land oordeelde de Brusselse rechtbank van eerste aanleg dat de wettelijke basis voor de coronamaatregelen niet volstaat. De Belgische overheid heeft 30 dagen de tijd gekregen om alle coronamaategelen in te trekken, of een duidelijke juridische basis te voorzien. Als dat niet gebeurt, moet de Belgische staat een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gaat in beroep tegen het vonnis.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Marc Van Ranst: “Gelukkig wordt in Brazilië de grondwet wel volledig gevolgd””

  1. Brazilië : 220 miljoen bewoners
    Corona doden: 328.000
    België : 11 miljoen bewoners
    Corona doden: 23.000
    Vergelijkbaar : 23.000 x 20 = 460.000 doden

    Dankzij de maatregelen van Van Ranst🤔
    En de grondwet erbij halen 🤢

  2. Het is toch nog maar weer eens duidelijk (voor wie het wil zien ) dat Van Ranst politieke motieven heeft.
    De viro-loog heeft blijkbaar ook een probleem met rekenen zoals Wim hierboven bewijst.
    Als hij dan toch zo politiek “gemotiveerd” is, vraag ik mij af waarom hij het negeren van 810.000 kiezers nooit aan de kaak heeft gesteld?
    Oeps, vergeten sorry, communisten weten niet wat democratie is. 🙂

Plaats een reactie

Delen