Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V)

Uncategorized

Minister Dalle heeft plan klaar om mediasector te ondersteunen

Wannes Neukermans

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft een plan klaar om de Vlaamse mediasector te ondersteunen na de coronacrisis. In totaal voorziet hij 35 miljoen euro. De CD&V’er wil onder andere fictie ondersteunen en de strijd aangaan met grote internationale spelers. Ook desinformatie en fake news wil de minister bestrijden.

Het ‘relanceplan’ van de Vlaamse regering moet de economie weer op de sporen krijgen na de coronacrisis. Het medialuik van dat relanceplan, goed voor 35 miljoen in totaal, om de mediasector in Vlaanderen te vrijwaren.

Concurreren met Google

“De reclame-inkomsten staan onder druk en gaan -als er al zijn- vaak naar buitenlandse spelers: Google, Amazon, Netflix. Heel veel mensen streamen of consumeren nieuws via de smartphone. Dat heeft een enorme impact op hoe onze media werken en hoe ze mensen moeten bereiken. Het is wat ‘Do or die” stilaan, we moeten zorgen dat we mee zijn. We hebben mooie mediabedrijven, zowel de openbare omroep als de private bedrijven. Maar dat digitaal mediagebruik moeten we in handen nemen”, zegt Dalle.

“Er is heel veel aan het gebeuren: gaming, extended reality, ook smaakverbreding en algoritmes om de Vlaming beter te kunnen bedienen. Ook de omslag naar 5G zit eraan te komen. We willen mediabedrijven aanmoedigen om samen te werken, om projectaanvragen in te dienen bij de regering. Goed 21 van de 35 miljoen euro is daarvoor voorzien.”

Vlaamse mediaspelers moeten krachten bundelen

Er zal vier miljoen euro geïnvesteerd worden in een ‘mediacloud’, die er voor zal zorgen dat televisiebedrijven en regionale omroepen al hun digitaal materiaal samen kunnen brengen. Ook scholen zullen die cloud kunnen gebruiken. Dalle: “Want samenwerking is echt essentieel. De vraag is al lang niet meer wie nu de sterkste is, VRT of VTM. De vraag is hoe de Vlaamse mediaspelers de krachten kunnen bundelen om die concurrentie met grote, internationale spelers aan te kunnen.”

Critici vragen zich af of concurreren met internationale spelers als Netflix of Disney+ wel kan? “”Ja, dat kan. Streamz, van DPG Media en Telenet, is toch redelijk succesvol. Maar het gaat over meer dan streaming, ook over nieuws brengen. Dat gebeurt al lang niet meer enkel via radio of televisie, maar ook online. Die crossmediale toepassingen moeten extra ondersteund worden.”

Ook de strijd tegen desinformatie kwelt de journalistiek al jaren. Daarom zal drie miljoen euro van het totaalbudget gaan naar de strijd tegen desinformatie. “We willen mensen weerbaar maken, maar ook investeren in technologie, om dat soort berichtgeving te ontmaskeren, met onder meer artificiële intelligentie. We moeten nieuwsredacties technologisch ondersteunen.”, aldus Benjamin Dalle.

“We moeten nichespelers de kans geven om door samenwerking goede ideeën en projecten in te dienen. Vaak hebben ook individuele YouTubers grote impact, iemand als Acid bijvoorbeeld. Met bepaalde video’s heeft hij evenveel kijkers als pakweg “Familie” op VTM. Het toont aan hoe ongelofelijk het medialandschap is veranderd.”

De minister is tevreden over de kwaliteit van de Vlaamse media, maar “we moeten vooral investeren om ervoor te zorgen dat de sector ook standhoudt de komende 5 à 10 jaar.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Minister Dalle heeft plan klaar om mediasector te ondersteunen”

  1. “De reclameinkomsten staan onder druk”. Ik begrijp dat reclameinkomsten deels nodig zijn maar als de programma’s nog meer onderbroken worden om steeds maar dezelfde irriterende reclame te tonen dan zal er nog minder volk naar de programma’s kijken. Amerikaanse reclametoestanden op TV kunnen we hier missen als kiespijn.

  2. Alleen voor Vlaanderen: Vier Play-kanalen. Drie openbare omroep-kanalen. Vijf VTM’s. En dan hebben we het nog niet over de streaming gehad. En dan nog haalt Dalle als te volgen voorbeeld die mongool Acid aan die niet beter Nederlands spreekt dan de apen in de zoo. Het wordt tijd om de haagschaar eens boven te halen en eens duchtig te snoeien in het overaanbod. Dat de “onafhankelijke” media eens dringend mogen afslanken.

  3. Wil je iets tegen desinformatie doen mijnheer Dalle? Begin dan maar met de VRT af te schaffen. En stop eens met ons zuurverdiende belastinggeld weg te geven aan privébedrijven. Die moeten het op de vrije markt maar waarmaken. De besten zullen overleven, de zwakken zijn we sowieso beter kwijt.

  4. Jij zegt dat , de werkelijkheid is dat de meeste te lam zijn om uit hun zetel te komen en als je zapt is het overal reclame. Geen TV kijken is het beste wat je kan doen. Ik heb nog steeds meer boeken dat dat ik kan lezen op 100 jaar …

Plaats een reactie

Delen