Gert-Jan Segers (CU) - Foto: Shutterstock

Gert-Jan Segers (CU) - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Nederlandse formatie nu echt in woelig vaarwater: Gert-Jan Segers (CU) sluit coalitie met Rutte (VDD) uit

Niels Geerinck

Het blijft rommelen bij de formatie in Den haag. Het marathondebat van eergisteren, waarbij Mark Rutte nipt een motie van wantrouwen ontweek zindert nog na. Toch blijkt het vertrouwen tussen Rutte (VDD) en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie (CU) nu alsnog zoek. Hoogst opmerkelijk want het CU stemde eergisteren tegen de motie van wantrouwen die door Geert Wilders en Thierry Baudet werd ingediend. Zo redde de partij op de valreep het vel van Rutte. Toch lijkt het geduld nu op.

De trouwe coalitiepartner van Mark Rutte en de VDD lijkt toch tot inkeer te zijn gekomen. Gisteren meldde CU-voorzitter Gert-Jan Segers dat voor hem en zijn partij de maat toch vol is. “Dat er was gesproken over een ’functie elders’ voor Pieter Omtzigt was voor onze fractie al niet te verteren. Er werd hardop gefantaseerd over hoe je een kritisch en vasthoudend Kamerlid weg kunt krijgen. Dat is niet één incident, maar een uiting van een dieper liggend probleem, van een cultuur die niet deugt, van macht die geen tegenmacht duldt. Daar kwam deze week bij dat Rutte heeft gelogen: hij had wél over Omtzigt gesproken, terwijl hij dat eerder ontkende”, aldus Segers in het Nederlands Dagblad.

Kentering

De uitlatingen van Segers kunnen hoogst opmerkelijk worden genoemd. Tijdens de stemming van de motie van wantrouwen stemde de ChristenUnie tegen. Daarmee volgde de partij de lijn van de andere regeringspartijen D66 en het CDA en zo redde de coalitiepartner het vel van Rutte. Alle oppositiepartijen stemden wel voor. De motie van afkeuring steunde de regeringspartijen dan weer wel.

“Wij hebben de motie van afkeuring gesteund omdat wij dit gedrag en deze cultuur daadwerkelijk afkeuren. Maar bij de motie van wantrouwen stonden wij voor een groot dilemma: willen we een kabinet midden in de coronacrisis onthoofden, waardoor we de politieke chaos alleen maar vergroten? Daarvoor durfden wij geen verantwoordelijkheid te nemen. Maar wij willen niet terug naar ’business as usual’. Daarom hebben we als fractie ook al meteen besloten: wij kunnen geen deel uitmaken van een vierde kabinet-Rutte. Dat heb ik Rutte intussen ook zelf laten weten. Wij kunnen het niet verantwoorden als we opnieuw deelnemen aan een kabinet onder Rutte.”, zo besluit hij.

Deur naar kabinet Rutte IV nog op een kier

Toch rust er voor Rutte nog steeds hoop op een nieuwe ambtstermijn en de lancering van het kabinet Rutte IV. Zo hebben de andere regeringspartijen -het CDA en D66- zich nog niet uitgesproken tegen een nieuwe kabinetsdeelname onder Rutte. Voor die partijen staat de deur met Rutte als leider van een nieuwe regering nog altijd op een kier. Indien de drie partijen ervoor kiezen om weer met elkaar in zee te gaan, zullen ze wel opzoek moeten gaan naar een vierde speler. Een coalitie bestaande uit enkel VVD, CDA en D66 komt niet aan een meerderheid in de Tweede Kamer.

Motie van wantrouwen zindert nog na

De opmerkelijke ommekeer van de ChristenUnie valt ook bij Geert Wilders (PVV) in geen goede aarde. Dat het CU zijn motie van wantrouwe niet steunden, kan hij niet begrijpen. Wilders reageert op Twitter: “Had gisteren dan voor mijn motie van wantrouwen gestemd! Dan had je karakter getoond en was Rutte meteen afgetreden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen