Afbeelding ter illustratie -Foto: Shutterstock

Afbeelding ter illustratie -Foto: Shutterstock

Uncategorized

Nederlandse politie: “Binnen vijf jaar moet 35 procent van agenten een niet-westerse achtergrond hebben”

Niels Geerinck

Het Nederlands politiekorps moet “inclusiever” en “divers” worden, dat valt te lezen in een nieuw nationaal actieplan. De Nederlandse politie wil het plan over een termijn van vijf jaar uitvoeren. Zo wil men over een politiekorps beschikken waarvan minstens 35 procent van de agenten een “niet-westerse achtergrond” hebben.

Het nieuw politieplan ‘Politie voor iedereen‘ zal dus op termijn moeten leiden tot een drastische verandering in het personeelsbestand en samenstelling van de Nationale Politie bij onze Noorderburen. De implementering en evaluatie van het plan staat onder toezicht van hoofdcommissaris Martin Sitalsing (politiezone Midden-Nederland) en hoofdcommissaris Gery Veldhuis (politiezone Noord-Nederland).

Meer wijken met migratieachtergrond

Volgens Sitalsing dient het politiekorps mee te groeien met de steeds diverse wordende samenleving. Zo spiegelt hij de korpsen af tegenover de wijken waarin zij actief dienen te zijn. “De korpsen in de Randstad moeten gelet op de samenstelling van de bevolking in een aantal wijken soms fors veranderen. In sommige buurten heeft zestig procent van de bevolking een migratieachtergrond. In Kanaleneiland (Utrecht) ligt dat percentage op tachtig. Bij de politieorganisatie halen we bij lange na niet die aantallen.”, Aldus de hoofdcommissaris

Etnisch profileren

Het plan dient ook om “etnisch profileren” tegen te gaan. De Nederlandse politie zet in op het aanbieden van virtualrealitytrainingen om zo praktijksituaties te simuleren. Die zouden op termijn de huidige agenten moeten helpen om “onbevooroordeeld” te waarnemen en te controleren. Er wordt tevens een nieuwe app in gebruik genomen door de agenten. Met deze app kunnen ze zien wie er gecontroleerd werd, waarom en met welk resultaat. Zo kan er op individueel- en op teamniveau bekeken worden of dit al dan niet “terecht” was.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Nederlandse politie: “Binnen vijf jaar moet 35 procent van agenten een niet-westerse achtergrond hebben””

Plaats een reactie

Delen