Sextortion komt vaker voor dan aangegeven. Foto Shutterstock.

Sextortion komt vaker voor dan aangegeven. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Nederlandse politie waarschuwt voor “sextortion”, ook bij jongens

Ruben Notteboom

De Nederlandse politie waarschuwt voor sextortion, iets wat ook bij jongens gebeurt en niet enkel bij meisjes. Sextortion betekent dat iemand naaktfoto’s of -beelden van het slachtoffer weet te bemachtigen en dan geld eist. Indien niet aan de eisen voldaan wordt, worden de beelden openbaar gemaakt. Volgens het Nederlandse Expertisebureau voor Online Kindermisbruik (EOKM) gebeurt het steeds vaker. De Nederlandse politie roept daarom op voor waakzaamheid en om aangifte te doen.

Slachtofferhulporganisatie Helpwanted.nl, een onderdeel van het EOKM, onderzocht dit recent. De organisatie analyseerde de ervaring van tweehonderd jongens die werden afgeperst met naaktbeelden. Vaak waren de slachtoffers nog maar 16 jaar toen het gebeurde.

Modus Operandi voor sextortion vaak dezelfde

De modus operandi is vaak dezelfde. De slachtoffer en de daders ontmoeten elkaar online. Meestal vindt die ontmoeting plaats op sociale media of datingwebsites. Men zoekt dan contact via Skype of Omegle. De afperser kan op die manier toegang krijgen tot een vriendenlijst van het slachtoffer. Daarna wordt het slachtoffer overtuigd om naaktbeelden te sturen, zoals foto’s van het geslachtsorgaan of filmpjes waarin het slachtoffer zichzelf aan het bevredigen is. De daders dwingen dan het slachtoffer om een bepaald gedrag te betalen, of ze sturen de filmpjes door naar de personen in zijn of haar vriendenlijst.

Bij mannelijke slachtoffers doen de daders zich vaak eerst voor als vrouw. Ze gebruiken dan een nepidentiteit om het slachtoffer te “catfishen” en op die manier de beelden te bemachtigen. Het komt vaker voor dan men zou denken. Vaak wordt er echter geen aangifte gedaan, uit schaamte of uit angst. Het slachtoffer moet snel reageren en onder druk gezet om te zwijgen, of de beelden worden alsnog verspreid. De politie denkt dat slechts 5% tot 10% van de gevallen echt aangegeven wordt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Nederlandse politie waarschuwt voor “sextortion”, ook bij jongens”

Plaats een reactie

Delen