Niet Carrefour maar Mastercard verantwoordelijk voor dubbele betalingen

Carrefour. Illustratief. Foto: PhotoNews.

Uncategorized

Niet Carrefour maar Mastercard was verantwoordelijk voor dubbele betalingen

Kristof Luypaert

De fout die leidde tot de dubbele betalingen van klanten van Carrefour ligt wel degelijk bij Mastercard. Dat meldt Carrefour-woordvoerster Aurélie Gerth woensdag in een reactie op een artikel in Het Laatste Nieuws. Volgens dat artikel was het de schuld van Market Pay, nota bene een dochterbedrijf van de Franse supermarktketen. Die informatie klopt dus niet.

Nadat Carrefour-klanten hun winkelkar van afgelopen zaterdag twee keer hadden betaald, ontkende de keten in alle talen dat de schuld bij haar lag. Volgens de supermarktketen lag de fout in de communicatie tussen twee banken, de Franse bank Crédit Mutuel en Mastercard.

Verschillende betrokkenen vertelden echter dat het misliep bij een dochterbedrijf van Carrefour zélf. De supermarktketen richtte enkele jaren geleden een betaalverwerker op, Market Pay. Dat bedrijf stuurde een lijst met betaaltransacties per ongeluk twee keer door naar de banken. Daardoor haalden die het bedrag ook twee keer van de rekening van klanten. Dat zou ook verklaren waarom de fout zich ook bij schoenenketen Torfs, dat ook een beroep doet op Market Pay, voordeed.

Aurélie Gerth, Carrefour: “Uiteindelijk zijn het banken die terugbetalingen moeten uitvoeren”

Carrefour blijft er echter bij dat de fout zich bij Mastercard situeert. “Het klopt dat de opdracht tot dubbele betaling door Market Pay werd doorgegeven aan de banken, maar Market Pay baseerde zich daarbij op foutieve lijsten die door Mastercard werden doorgegeven”, aldus Carrefour woordvoerster Aurélie Gerth die eraan toevoegt dat de supermarktketen “enorm verveeld zit met het voorval, zelfs al is het niet onze fout“.

Carrefour wil zich desondanks toch uitgebreid excuseren. De keten zegt alles op alles te zullen zetten om de uitbetalingen zo snel mogelijk uit te voeren. “Maar uiteindelijk zijn het de banken die de terugbetalingen moeten uitvoeren. We hebben de garantie gekregen dat iedereen tegen het einde van de week het geld zou moeten teruggestort krijgen“, besluit Gerth.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen