Uncategorized

Nieuwe stralingsnormen in Vlaanderen voor uitrol 5G

Wannes Neukermans

De Vlaamse regering gaf maandag groen licht voor de nieuwe stralingsnormen die een veilige uitrol van 5G mogelijk moeten maken. “De nieuwe normen maken het mogelijk om 5G uit te rollen zonder in te boeten op de bescherming van de gezondheid van mensen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Volgens minister Demir was de uitrol van 5G niet mogelijk zonder de Vlaamse regelgeving te wijzigen. Dat komt omdat een 5G-netwerk gebruik maakt van hogere frequenties dan 10GHz. Daar waren tot nu toe geen normen voor. Daarnaast moest er ook een nieuwe norm per operator komen, aangezien de Vlaamse regelgeving niet voorzien was op een dynamische afstemming tussen 2G, 3G, 4G en 5G-antennes. Tot slot noodzaakte ook het Europees Wetboek Elektronische Communicatie een wijziging van de wetgeving voor draadloze toegangspunten met klein bereik.

De Vlaamse regering is nu klaar met een ontwerp van nieuwe stralingsnormen. “Her en der leven er bekommernissen over de impact van 5G op de gezondheid van mensen. We zijn dan ook voorzichtig geweest en hebben ervoor gezorgd dat de nieuwe stralingsnormen geen bijkomende risico’s voor de volksgezondheid veroorzaken”, zegt Demir.

Geen hogere blootstelling

Er verandert bijvoorbeeld niets aan de bestaande cumulatieve blootstellingsnorm van 20,6 V/m bij 900MHz. Dat is de maximaal toegelaten elektrische veldsterkte veroorzaakt door alle omliggende zendantennes, een norm die Vlaanderen al 10 jaar hanteert en die vier keer strenger is dan de internationaal aanbevolen norm van de Europese Raad en ICNIRP (Internationale Commissie voor Bescherming tegen Niet-Ioniserende Straling).

Het nieuwe ontwerp verandert daarentegen wel iets aan de bijkomende normen per zendantenne. Die worden namelijk vervangen door een systeem per telecomoperator. Die bepaalt de voorwaarden waaraan per locatie alle antennes van 1 operator moeten voldoen, namelijk 20 procent van de cumulatieve blootstellingsnorm. “Dat is een beter systeem om de maximaal toegelaten blootstelling niet te overschrijden én zorgt voor meer flexibiliteit voor de operatoren omdat zij het beschikbare vermogen naar eigen keuze kunnen verdelen over hun antennes zolang de norm niet overschreden wordt”, zegt Zuhal Demir.

Rond de beslissing van de Vlaamse regering zal nog een publieke consultatie worden georganiseerd en er zal ook het advies van de Minaraad, de SERV, de Vlaamse Raad WVG en de SARO worden gevraagd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen