Rode Kruis-vrijwilligers helpen mensen evacueren

Uncategorized

Noodweer maakt slachtoffers in Indonesië

Wannes Neukermans

Het oosten van Indonesië en buurland Oost-Timor kampen met zware overstromingen en aardverschuivingen. Al minstens tientallen mensen lieten het leven. De autoriteiten spreken ook van vele vermisten.

Op het Indonesische eiland Flores staat de teller op 55 doden. Men is er ook nog op zoek naar 42 mensen. Duizenden mensen zoeken hun toevlucht in opvangcentra. De hulpdiensten moeten in moeilijke omstandigheden werken omdat huizen, wegen en bruggen bedolven zijn onder modder.

Vulkanische modderstromen

Op Lembata, een ander Indonesisch eiland, spreekt men van minstens 18 doden en 62 vermisten. Een modderstroom met vulkanoclastisch materiaal raasde door verschillende dorpen. De vulkanische brokstukken, lahars, verzwolgen verschillende huizen en wegen na hevige regenval. Daardoor hebben hulpdiensten veertien dorpen nog niet kunnen bereiken.

De Lewatolo-vulkaan is al maandenlang onrustig. De 1400 meter hoge vulkaan in het noorden van Lembata had in 2012 haar laatste grote uitbarsting.

Op Oost-Timor kwam het merendeel van de slachtoffers om in de hoofdstad Dili. Overstromingen en aardverschuivingen zijn niet ongewoon in die regio. Vooral tijdens het regenseizoen is het altijd oppassen geblazen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen