Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Noord-Ierse regering in spoedberaad na ‘Brexit-rellen’

Wijnand Meeus

De Noord-Ierse regering zal vanmiddag in spoedberaad bijeenkomen naar aanleiding van de rellen die blijven aanhouden in de hoofdstad Belfast. De afgelopen dagen geraakten bijna vijftig agenten gewond bij de rellen tussen de Unionisten en de Ierse Republikeinen.

Afgelopen nacht liepen de gemoederen in Belfast hoog op. Er werden door de republikeinen en pro-Britse loyalisten onder meer molotovcocktails naar elkaar gegooid. Maar er werd niet alleen met elkaar gestreden. Ook de politie werd onder vuur genomen met verschillende projectielen. Gisterenavond raakten daarbij zeven agenten gewond. Tijdens de paasdagen was de onrust nog groter en vielen er meer dan 40 gewonden onder de agenten.

De reden van de onrust tussen de twee partijen is te vinden in het dispuut over de EU-buitengrens die in het midden van het eiland wordt gelegd naar aanleiding van de Brexit. Om grensposten en controles te voorkomen tussen de republiek Ierland en het Britse noorden, heeft dat voorlopig een speciale status gekregen. Daarvoor zijn wel controles nodig op het handelsverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland.

Volgens de pro-Britse Noord-Ieren is dat een onacceptabele regeling die Noord-Ierland feitelijk uit het Verenigd Koninkrijk haalt. De Noord-Ierse republikeinen zien de Brexit daarentegen dan weer als een ideale kans om zich volledig af te scheiden van het Verenigd Koninkrijk. De vaak bloedige tweestrijd is op Goede Vrijdag in 1998 gestopt met een akkoord dat onder meer bepaalde dat er geen zichtbare grens meer tussen de republiek en Brits Ierland mocht zijn. Dat akkoord dreigt te sneuvelen door de Brexit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Noord-Ierse regering in spoedberaad na ‘Brexit-rellen’”

  1. De problemen in Noord-Ierland zijn het gevolg van een massale immigratie van Engelsen in dat gebied. Het toont aan dat massale immigratie zelfs na enkele eeuwen nog voor problemen zorgt. Noord-Ierland hoort bij Ierland, niet bij zijn Britse kolonisator.

Plaats een reactie

Delen