De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Bogdan Aurescu. Foto Shutterstock

De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Bogdan Aurescu. Foto Shutterstock

Uncategorized

Ook Roemenië wijst Russische diplomaat uit

Wijnand Meeus

Roemenië heeft maandag beslist een militaire diplomaat van de Russische ambassade uit te wijzen. Dat publiceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Boekarest. Daarbij volgt het land de beslissingen van Bulgarije, Polen, Slovakije en Tsjechië die eerder al diplomaten uitwezen.

De uitwijzing van de verschillende diplomaten verspreid over de landen komt er uit solidariteit met Tsjechië. Daar beschuldigde Praag vorige week Moskou ervan achter een explosie in een munitiedepot in 2014 te zitten, die aan twee mensen het leven heeft gekost. Bijgevolg wees Tsjechië achttien Russische diplomaten uit. Ook riep het zijn NAVO-bondgenoten op hetzelfde te doen met hun Russische diplomaten.

Daarnaast zou de Russische diplomaat in Roemenië de Weense Conventie uit 1961 over diplomatiek verkeer geschonden hebben. Verder ontstond er een diplomatieke rel nadat de Russische ambassadeur Roemenië in verband met het conflict in Oekraïne op Facebook had gewaarschuwd om “niet betrokken te raken bij een militair avontuur gepland door heethoofden in het hoofdkwartier van de NAVO”.

“Elke bedreiging van Roemenië is een bedreiging van de NAVO”, antwoorde de Roemeense minister van Buitenlandse zaken daarop.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen