Quo vadis N-VA? De laatste Vlaamse strohalm geknakt

Jan Jambon en Bart De Wever tijdens het ledencongres over het regeerakkoord van de Vlaamse Regering. Photonews

Binnenland politiek

Quo vadis N-VA? De laatste Vlaamse strohalm geknakt

John Croughs

John Croughs is papa van twee en schrijft geëngageerd over alles wat de samenleving vorm geeft. In deze vrije tribune maakt Croughs een kritische evaluatie van het beleid van de N-VA en heeft hij een duidelijk advies voor Bart De Wever. “Meer dan veertig procent van de N-VA-kiezers voelde zich verraden en keerde de partij de rug toe. Bij gebrek aan alternatief bevind ik mij nog bij de overige zestig procent. Aan N-VA om mij daar te houden.

De vervloekte Coronacrisis legt elk maatschappelijk en politiek project nagenoeg volledig lam. Maar de crisis legt ook één en ander bloot.
Alle maatregelen die impact hebben op het virus maar vooral op het leven en de vrijheden van de burgers zijn op federaal niveau genomen. Regionale zwaarwichtige dossiers, zoals onderwijs, worden dan weer overruled door het federale niveau in een overlegcomité waar ieders gewicht, of het gebrek eraan, pijnlijk duidelijk wordt.

Een reus op lemen voeten

Nochtans zit daar letterlijk en figuurlijk een Vlaamse reus mee aan de onderhandelingstafel. Sterke Jan, de man zonder vrees van NVA, vertegenwoordigt er de onderdanen van zijn geliefde Vlaanderenland. Alsof dat niet genoeg is, waakt de Vlaams-nationalistische pitbull, Ben Weyts, over ons belangrijkste departement: de Vlaamse toekomstfabriek, het onderwijs.

Maar zoals we het laatste decennium wel vaker hebben moeten vernemen – of zeg maar slikken – is de enige meerwaarde van een Vlaams-nationalistische deelname aan het beleid het vermijden van het voor de kiezer onzichtbare en abstracte “erger”. Zonder NVA waren de scholen nóg sneller gesloten, lag de heropening van de terrassen niet eens op tafel en wie weet, mocht er dan maar één treinreiziger per wagon naar de kust afzakken.

Vlaams, Vlaamser, Vlaamst

Ik herinner mij nochtans de periode van 2004 tot en met 2014 waar de Vlaamse regering, geleid door CD&V’ers Yves Leterme en Kris Peeters, meer dan eens lijnrecht inging tegen de federale regering. Peeters vocht bikkelhard ten voordele van de Vlaamse begroting. Tegen het federale niveau waarvan zijn eigen partijgenoten de leiding hadden. Daar is hij door de kiezer dubbel en dik voor beloond!

Die recente geschiedenis indachtig denk ik niet dat Jan Jambon hetzelfde carrièrepad als zijn christendemocratische voorgangers zal kunnen bewandelen. Anderzijds zou hij het wellicht niet slecht doen als Belgische eerste minister. Ik zie hem zelfs al een driekleurtje op zijn Twitteraccount plaatsen.

Le ‘nouveau’ Open VLD

NVA gaat de laatste jaren het felst tekeer tegen de liberalen. Terecht! Er is geen hypocrietere, inconsequentere en machtsgeilere partij in heel West-Europa dan de Vlaamse liberalen. Het enige consequente aan die blauwe eliteclub is het verloochenen van de liberale waarden en hun partijprogramma.

Maar leren de voorbije legislaturen met NVA in het beleid, zowel regionaal als federaal, ons niet dat de Vlaamse strijders in hetzelfde bedje ziek zijn? Welke departementen zijn ondertussen grondig hervormd conform het ethisch en sociaaleconomisch centrumrechts partijprogramma van NVA? Staat de partij niet, naast een regionalisering, óók garant voor een rationalisering en modernisering van het land of minstens toch van Vlaanderen?

Mijns inzien zijn de staatsstructuur, het onderwijs, de ruimtelijke ordening, het verzuilde middenveld, de fiscaliteit, het subsidiebeleid, de sociale zekerheid, justitie én het integratiebeleid nog steeds stilliggende bouwwerven waarvan, net als bij het justitiepaleis, zelfs de stellingen gerenoveerd moeten worden.

Helfies

Bart De Wever weet nochtans als geen ander wat de gevolgen zijn van een te grote belofteschuld gefinancierd met teveel belastinggeld? Zowat elk partijfunctionaris, inclusief hijzelf, wrijft dat te pas en nooit te onpas in het bont en blauwe liberale gezicht. Kiezers houden niet van scherp politiek bochtenwerk.

Als het voorbeeld van Open VLD en de andere twee traditionele kleurloze partijen hem de ogen niet openden, kregen de laatste verkiezingsuitslagen, dito peilingen dat toch wél voor mekaar? De intelligentste politicus aller tijden laat zich als één van de weinigen niet misleiden door het verraderlijke en valse beeld van sociale media waar NVA nog steeds een luidruchtige steun geniet.

De voorbije stembusgang maakte pijnlijk duidelijk dat er gewoonweg niet genoeg helfies zijn om met kiezersbedrog weg te raken. Kiezerstrouw is volatiel en irrationeel. Zolang een partij de boel kan polariseren en zich consequent kan profileren, blijft de aanhang stabiel. Maar van zodra een partij al te verregaande compromissen moet sluiten, verhuist de supportersclan snel naar ’the next best thing’. Een partij die trouw blijft aan haar programma creëert en verdient kiezers die trouw blijven aan de partij.

Gelukkig voor NVA bestaat er vandaag nauwelijks een valabel alternatief. Open VLD is ethisch extreem progressief en Vlaams Belang is sociaaleconomisch extreemlinks. En toch kozen meer van oudsher rechtsliberale Vlamingen voor deze laatste dan voor NVA. Dat zegt veel.

Macht zonder daadkracht

Macht is vanzelfsprekend het enige instrument om een ideaal te verwezenlijken. Maar de macht bevindt zich niet uitsluitend binnen het beleid. Vlaams Belang is daarvan het beste voorbeeld. In de slipstream gevolgd door de vakbonden. Beleidsmacht nastreven is kortetermijnpolitiek. Een Machiavelli-liefhebber als Bart De Wever zou dat toch moeten beseffen?

Meer dan waar ook geldt in dit aan elkaar geschroefde Ikealand dat binnen één legislatuur geen enkele hervorming die naam waardig kan worden gerealiseerd. Tegelijk is een langdurige machtsdeelname enkel mogelijk mits voldoende verankering aan de overdadige structuren van het politieke middenveld. De eerste stap faciliteert de verleidelijke maar verkeerde tweede stap. NVA nam ze allebei.

1-0 voor België

Telkenmale een traditionele centrumrechtse partij in het verleden oppositie voerde tegen de centrumlinkse regering, genoot ze luid applaus en veel stemmen. Telkens opnieuw was de ontgoocheling groot wanneer diezelfde winnaar van de verkiezingen het bestreden beleid simpelweg overnam en verderzette.

Maar met NVA kregen wij, de centrumrechtse Vlaamse kiezers, eindelijk de antisysteempartij waarop we zolang gewacht hadden. NVA zou zich vol stemmen vreten en eens voldoende gewicht opgebouwd, via beleidsdeelname de boel herorganiseren.

België besliste er anders over. NVA nam deel aan het systeem met het valse voorwendsel of minstens het valse geloof dat ze enkel van binnenuit de beloofde hervormingen kan doorvoeren. Sihamegate toonde alvast aan dat Bart De Wever en co reeds tot de kern van het systeem zijn binnengedrongen. Dat is alvast gelukt!

Rechtop, rechtdoor, rechtuit

De Vlaams-nationalisten moeten herbronnen. De voorzitter moet de partij terugbrengen naar de essentie. Het partijapparaat moet hetzelfde proces ondergaan. Méér met mínder.

De ideologische krachtlijnen die de bestaansreden van de partij onderbouwen, moeten opnieuw afgelijnd en gebetonneerd worden. Het programma moet ontdaan worden van de nevenwerkingen van machtsdeelname. In de plaats moet de ideologische bezieling via het partijprogramma opnieuw vertaald worden naar een praktische uitrol. Pragmatisch en rationeel, maar vooral krachtig, duidelijk en eervol.

Centrumrechts betekent in Vlaanderen drie zaken:

Ten eerste een sociaaleconomisch beleid waar rechtvaardigheid voortspruit uit verantwoordelijkheid en inzet. Ten tweede een sociologisch beleid waar burgerschap en gemeenschap centraal staan binnen een kader van rechten, plichten en respect. En ten derde natuurlijk een Vlaams beleid waarbij, al dan niet in een confederaal België, Vlaanderen het democratische speelveld krijgt dat het verdient.

Politieke compromissen zijn enkel eervol wanneer ze de stem en dus het vertrouwen van de kiezer niet beschamen. Meer dan veertig procent van de NVA-kiezers voelde zich verraden en keerde de partij de rug toe. Bij gebrek aan alternatief bevind ik mij nog bij de overige zestig procent. Aan NVA om mij daar te houden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




De maatschappij en de evoluties in die maatschappij, dat houdt John Croughs bezig. Op PAL NWS kan je deze opiniemaker regelmatig van zijn scherpste kant lezen.

31 gedachten over “Quo vadis N-VA? De laatste Vlaamse strohalm geknakt”

  1. Prachtig opiniestuk. De NVA is de nieuwe CD&V. We kennen allemaal hoe schijnheilig de CD&V is, dus dat belooft voor de NVA. Jan Jambon is meer de slappe Jan dan de sterke Jan. Als Geert Bourgeois in Terzake komt zeggen dat een onafhankelijk Vlaanderen niet het hoofddoel is, alhoewel het in de statuten van de NVA staat, waar sta je dan als Vlaams-nationalistische partij?

  2. Bij gebrek aan alternatief bevind ik mij nog bij de overige zestig procent. Aan NVA om mij daar te houden ( dixit John Croughs). Bart De Wever heeft in 2014 afstand gedaan van zijn Vlaams kompas. De beslissing van dhr Croughs om aan boord te blijven van N-VA is een non-argument. Mag ik erop wijzen dat Bart De Wever dezelfde ondemocratische technieken gebruikt als Poetin om führer voor het leven te blijven. Een partijvoorzitter, alias de Napoleon uit Antwerpen, die de statuten van zijn partij als een vodje papier beschouwt kan je toch geen vertrouwen schenken. Führer befehlt wir folgen, sommigen gaan het blijkbaar nooit afleren? Alle respect voor de 40 % die de juiste beslissing namen.

  3. een verhelderende opinie.Onafhankelijk kunnen we nooit worden sedert het verdrag van Lissabon in 2006-7,confederaal wel maar daarvoor moeten we meer dan 2/3meerderheid Vlamingen hebben in het federale parlement en tot nu toe hebben we maar 43 zetels.Als de zetels verwisseld worden en we blijven bij 43 is het voor de Vlaming een regelrechte ramp,.Zolang de trado’s meer dan de helft van de Vlamingen achter zich hebben zullen we tweederangsburgers blijven.Aangespoelden zullen zeer vlug kiesrecht krijgen om de trado’s te versterken en die zullen verwend worden met Vlaams belastingsgeld.Influencers als kouwe kiwi zullen de rest doen,wij,Vlamingen zullen blijven toekijken ,toestanden als in Joegoslavië wil ik niet meemaken.Daarom is een stem voor het VB een verloren stem,hoezeer ik dat ook betreur.Tenzij wij,Vlamingen ,aan 2/3 van de kiezers geraken,dan verandert het speelveld.

  4. De beslissing van BDW om met de socialisten in zee te gaan in Antwerpen (wat meermaals beloofde nooit te zullen doen), het daaropvolgende door de sossen gedicteerde beleid (met nog meer zaken die hij “nooit zou doen/toelaten) en de verklaring dat hij nog liever uit de politiek stapt dan samen te werken met het VB deden voor mij de deur dicht. N-VA is een combinatie van CD&V en Open VLD geworden (kwallen -ronddobberen en parasiteren op wie voorbij komt- en postjesjagers). De ‘onderhandelingen’ met Van Grieken waren uiteindelijk platte comedie en BDW ’s hoofdbezwaar, nl. Filip Dewinter, heeft al herhaaldelijk gezegd dat als zijn aanwezgheid een probleem voor samenwerking met het VB is, hij onmiddellijk de nodige stappen terug wilt zetten.
    Mijn conclusie: Bart trekt zich geen bal aan van artikel 1 van zijn partijstatuten en van de Vlamingen die op hem (én het VB) gestemd hebben, hij doet liever een Verhofstadtje.
    Waar zit ik fout John Croughs?

  5. Dat het VB sociaal-economisch extreem links zou zijn is toch bij het haar gegrepen. Ze zijn daar inderdaad niet zo liberaal als de NVA, maar extreem links ? Dat zijn zelfs de socialisten niet. Eerder bij Ecolo en Groen, en zeker bij de PVDA en de PTB.

  6. Ik ben het totaal niet eens met dat zinnetje ” Vlaams Belang is sociaaleconomisch extreemlinks”. VB is voorstander van een goed sociaal beleid, maar dan voor het eigen volk, maw voor wie hier al woont en tot het systeem bijdraagt. Da’s het grote onderscheid met partijen als Vooruit of PVDA die onze sociale zekerheid willen openstellen met eenieder die hier de grens komt overgewandeld.

  7. Het socio economisch programma van VB als extreem links benoemen is toch ook wel compleet absurd…. het staat rechts van de CD en V economisch. Van mij mocht het liberaler maar het is centrum gericht en daar is niks mis mee.

    Dat de N-VA in Parijs luxehotels samenzweert tegen de vlaamse democratie is gewoon een schande. Nooit in Dewever gelooft die in ruil voor massale mediasteun ” de keel van het VB ging oversnijden” of VB ” zijn stalingrad ging bezorgen”.

    En dat de vlaamse brailleliga van de n-va geen geld meer krijgt maar het oneindige kluwen van extreem linkse en multicul clubjes meer geld dan ooit krijgt van vooral n-va ers dat is gewoon geschift. Zelfs daar hebben ze enkel achteruitgang gebracht.

    Windmolens schieten onder Demir als paddenstoelen uit de grond tot vlakbij woonzones terwijl in bvb Duitsland men ruime ( 2 km) afstand moet bewaren.

    En terwijl pleit VOKA dagelijks voor extra geschoolde niet eu werkkachten.

    De N-VA is geen dam tegen de waanzin , maar elke dag meer zelf de waanzin.

  8. Voor wie de politiek echt volgt rest er enkel de proteststem voor het VB. Alle andere partijen zijn enkel met zichzelf bezig. Onze elite idem dito. Vooral bezig met hun hoogstaande moraal, zonder zich af te vragen wat die betekent voor Jan met de Pet.

  9. In Vlaanderen voert de N-VA op sommige domeinen een politiek die net het tegenovergestelde is van «Wat we zelf doen, beter doen». Neem nu de omgevingsvergunningen die door Zuhal DEMIR, Vlaams-nationale Minister van Omgeving, recent nog verleend werden voor de bouw van gigantische windmolens, met een wiekhoogte van 200 m, gelegen op enkele honderden meter van woningen.

    Is Zuhal DEMIR, die opkomt voor de bomen en de natuurgebieden – wat haar siert – en zelfs de wolf welkom heette in Vlaanderen, zich bewust dat windmolens op dergelijk korte afstanden van woningen onleefbaar zijn voor de omwonenden en zware gezondheidsrisico’s met zich meebrengen: geluidsoverlast, vooral ‘s nachts door laagfrequent geluid, met slaapstoornissen tot gevolg; slagschaduwhinder in woning en tuin ; veiligheidsrisico’s in geval van ijsval, bladbreuk, mastbreuk en gondelbreuk; enorme visuele hinder, de gezichtsverloedering, door de zware verstoring van het landschap van de toch al schaarse groene ruimte in het overbevolkte Vlaanderen (de “oneindige einder” kan men zo stilaan vergeten); een gevoelige waardevermindering van de woningen in de buurt van windmolens door het verminderde woongenot; de onherstelbare schade aan de natuur en de biodiversiteit, vooral aan de vliegende fauna : windmolens fungeren als vogelverhakselaars en gehaktmolens voor vleermuizen. Recent in de buurt van het Duitse Bremerhaven, nog een zeearend, een zeldzame roofvogel in onze streken, door een windmolen in twee gekliefd.

    Niettegenstaande de Vlaamse wetgeving voor de vergunning van windmolens op 25 juni 2020 door het Europees Hof van Justitie, op verzoek van protesterende Vlamingen, als zijnde achterhaald en niet in overeenstemming met het Unierecht ter bescherming van de omwonenden, onwettig verklaard werd, keurden de drie Vlaamse regeringspartijen, op voorstel van N-VA-parlementslid Andries GRYFFROY, op 17 juli 2020 unaniem een zgz. validatiedecreet goed, waarbij de windturbines nog drie jaar lang, op basis van verouderde en voorbijgestreefde geluids- en slagschaduwnormen, dichtbij de woningen, kunnen worden neergezet. Oppositiepartijen Groen, SP.A en PVDA onthielden zich bij de stemming. De enige Vlaamse partij die ondubbelzinnig tegenstemde was het Vlaams Belang, argumenterend dat windturbines enkel op zee rendabel zijn, waar ze kunnen draaien op wind en niet op subsidies, zoals op het land.

    Zo werd dus op initiatief van de N-VA de rode loper uitgerold voor windmolenexploitanten die nog snel windturbines op basis van verouderde normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid in Vlaanderen willen gaan neerpoten, daar waar ze dat in onze buurlanden niet meer kunnen doen, omwille van de veel strengere normen. Beieren, waarmee de N-VA Vlaanderen graag, als het Beieren-aan-de-Noordzee, vergelijkt, legt een minimumafstand op van 2000 m tussen de windmolens en de woningen, tienmaal de wiekhoogte, helemaal wat anders dan de enkele honderden meters in Vlaanderen.

    Realiseert de N-VA zich dat ze harakiri aan het plegen is in die gemeentes waar ze, tegen de Dorpsstraat in, de vergunning van dergelijke mastodont-windturbines goedkeurde? Vlaanderen is veel te dichtbevolkt om de Groene windmolenwaanzin achterna te lopen.

  10. In Vlaanderen voert de N-VA op sommige domeinen een politiek die net het tegenovergestelde is van «Wat we zelf doen, beter doen». Neem nu de omgevingsvergunningen die door Zuhal DEMIR, Vlaams-nationale Minister van Omgeving, recent nog verleend werden voor de bouw van gigantische windmolens, met een wiekhoogte van 200 m, gelegen op enkele honderden meter van woningen.

    Is Zuhal DEMIR, die opkomt voor de bomen en de natuurgebieden – wat haar siert – en zelfs de wolf welkom heette in Vlaanderen, zich bewust dat windmolens op dergelijk korte afstanden van woningen onleefbaar zijn voor de omwonenden en zware gezondheidsrisico’s met zich meebrengen: geluidsoverlast, vooral ‘s nachts door laagfrequent geluid, met slaapstoornissen tot gevolg; slagschaduwhinder in woning en tuin ; veiligheidsrisico’s in geval van ijsval, bladbreuk, mastbreuk en gondelbreuk; enorme visuele hinder, de gezichtsverloedering, door de zware verstoring van het landschap van de toch al schaarse groene ruimte in het overbevolkte Vlaanderen (de “oneindige einder” kan men stilaan gaan vergeten); een gevoelige waardevermindering van de woningen in de buurt van windmolens door het verminderde woongenot; de onherstelbare schade aan de natuur en de biodiversiteit, vooral aan de vliegende fauna : windmolens fungeren als vogelverhakselaars en gehaktmolens voor vleermuizen. Recent werd in de buurt van het Duitse Bremerhaven, nog een zeearend, een zeldzame roofvogel in onze streken, door een windmolen in twee gekliefd.

  11. Top reactie en groot gelijk!

    Ik behoor tot die 40% ontgoochelde kiezers, en als ze niet oppassen kan de afstraffing wel eens zwaar worden volgende verkiezing. Ze hebben geen identiteit meer, en verveld tot een traditionele partij met alle gevolgen van dien.

  12. Momenteel is een stem voor het VB geen verloren stem meer, vorige verkiezing was het al bijna 50% NVA+ VB Vlaams. Deze keer is het zeker van dat en als het nog nipter is kan NVA kleur bekennen. Open Bld heeft zichzelf TERECHT gedecimeerd, deze stemmen gaan echt niet naar andere traditionele partijen. Ze hebben aan de lijve ondervonden dat dit enkel maar in hun nadeel is, of ze zich nu Vlaming of Belg noemen. Zie federaal debacle…

  13. Windturbines zijn op zee ook niet rendabel, tenminste als je àlle kosten meetelt, wat zou moeten gebeuren omdat anders via subsidies een vals beeld wordt opgehangen.

  14. In mijn hoofd maakte ik al de klik van de actuele 40%. Vooral het non-beleid van slappe jan en zijn ‘streven’ naar compromis dat niets anders is dan ‘plat-op-de-buik-beleid’ & strooien met subsidiegeld doen de wegschaal doorslaan.
    Lange tijd pragmatisch gedacht zoals velen: ‘een stem voor VB is een verloren stem’. Echter de ontgoocheling is dermate groot dat ik, voor het eerst, voor een immense proteststem ga. De schijnheiligheid van BDW & zijn platvloerse toenaderingen tot vooral groen deden iets breken. Als hij dan toch zo democratisch was, als hij beweerde te zijn, dan had hij in Ninove een statement kunnen maken maar hij speelde liever Judas.
    Nu op het punt gekomen dat mijn stem een andere betekenis gekregen heeft en ze zelf graag wil geven om heel dit walgelijk circus te blokkeren.
    Met de hulp van nv-a zijn we in eigen land getuige van de massale omvolking die ons tot een minderheid herleiden. Kiezen voor VB is een beetje al staande sterven maar liever dat dan deelgenoot te zijn aan die walgelijke hypocrisie.

  15. Dus ….. ? ? ?
    Weten we nu voor welke partij we moeten stemmen bij de volgende verkiezingen?
    Al de niet “Vlaams Belang” partijen, de zogenaamde “traditionele partijen” hebben in het verleden, en ook op vandaag, vaak genoeg kunnen bewijzen hoe Vlaams ze werkelijk zijn, maar ze deden het niet.
    Het wordt hoog tijd dat de enige partij die steeds werd uitgesloten van deelname aan een regering, ondanks terugkerende stembus overwinningen, eindelijk de kans krijgt om te bewijzen wat ze kunnen (of voor eens en voor altijd te falen).
    Wij, de Vlaamse kiezers kunnen het veranderen. In het stemhokje hebben wij de macht.

  16. Heel mijn Familie zal zeker niet meer stemmen op de NVA,zeker door hun schandalig
    beleid in de wijk Edegem wijk Buizegem, vuil,verwaarlozing,gettovorming,al slechte voetpaden seders
    jaren door de slechste Schepenen die er ooit is geweest voor dit beleid.En dit onder bescherming van de Burgermeester met zijn tallozen functies ????? ?????

  17. N-VA, neem deel aan de volgende regering als het onmiddellijke confederalisme door alle partners aanvaard wordt. Zo niet, blijf in de oppositie zitten. Je gaat gegarandeerd naar de 40 % van de stemmen.

  18. van T.Francken : In het Federaal parlement zetelen 150 Kamerleden. Je hebt dus 76 Kamerleden nodig voor een meerderheid. Slechts 89 van de 150 zijn Nederlandstalige Kamerleden, al de rest zijn Franstaligen. Aangezien N-VA geen lijsten in Wallonië indient, en VB er wel indient maar er amper stemmen en zeker geen Kamerzetels haalt, zou dit dus betekenen dat N-VA en VB samen 76 zetels van de 89 Vlaamse zetels moeten halen. Daarvoor heb je samen geen 50% van de stemmen in Vlaanderen nodig (dit geven de laatste peilingen VB en N-VA samen), maar véél meer, wel 80% tot 90%. Totaal onrealistisch. Op dit ogenblik hebben N-VA (25) en VB (18) 43 zetels in de Kamer. Nog maar liefst 33(!) tekort.

Plaats een reactie

Delen