(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Raad van State geeft advies over voorontwerp pandemiewet

Pieter Van Berkel

De federale regering mag tijdens een gezondheidscrisis maatregelen treffen die aan regionale bevoegdheden raken. Dat blijkt uit het advies van de Raad van State over het voorontwerp van de pandemiewet van de regering-De Croo. “Een Belgische corona-coup”, vindt Barbara Pas (Vlaams Belang).

De Raad van State reageert over algemeen mild op het voorontwerp van de pandemiewet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), dat schrijft De Standaard. Zo heeft men weinig problemen met het idee dat de regering coronamaatregelen treft, nadat het Parlement een Koninklijk Besluit bekrachtigt om de noodtoestand uit te roepen. Een bekrachtiging van de eigenlijke coronamaatregelen door het Parlement wordt louter als optie vermeld, “teneinde het democratisch draagvlak te verhogen”.

“De Raad van State merkt terecht op dat een meer democratische weg mogelijk is en dat is ook de weg die wij verkiezen”, reageert N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. “Dat dit slechts als optie wordt vermeld en niet als verplichting, verbaast me alleszins vanuit democratisch oogpunt. Als fractieleider heb ik al meerdere malen aangekaart dat de rol van het parlement in onze democratie meer en meer in het gedrang komt. Met dit advies lopen we het risico dat de slinger nog meer richting de uitvoerende macht doorslaat.”

“Wij kunnen en zullen hiermee nooit akkoord gaan. De regering heeft geen absolute macht, onze vrijheden zijn niet optioneel en onze grondwet is geen vodje papier”, besluit De Roover.

De voornaamste kritiek van de Raad van State richt zich op het gebruik van Ministeriële Besluiten in plaats van Koninklijke Besluiten. “Onze partij zegt vanaf het begin dat de coronacrisis louter regelen met ministeriële besluiten onaanvaardbaar is”, reageert Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas. “De Raad van State bevestigt dit nu, en geeft dus impliciet toe dat zowat het hele coronabeleid van reisverboden en avondklokken totaal ongrondwettelijk was en is.”

“Coronacoup”

Opvallend is dat de federale overheid volgens de Raad van State verregaande maatregelen mag treffen tijdens een gezondheidscrisis, zelfs als deze aan regionale bevoegdheden raken – bijvoorbeeld mondmaskerplicht opleggen in het onderwijs.

“De groen-rood-blauwe unitaristen van de Vivaldiregering hebben de coronacrisis niet alleen misbruikt om het parlement uit te schakelen, maar ook om heel wat bevoegdheden van de deelstaten weer over te hevelen naar het federale niveau”, zegt Pas. “Het Vlaams Belang heeft er steeds voor gewaarschuwd dat de coronacrisis niet mag leiden tot een Belgische corona-coup. We kunnen vandaag helaas niets anders dan vaststellen dat dit net wél is gebeurd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen