De crashsite van MH17 in Oekraïne. Foto Shutterstock

De crashsite van MH17 in Oekraïne. Foto Shutterstock

Uncategorized

Rechtbank Den Haag gaat wrakstukken MH17 bekijken

Simon Segers

De rechtbank van Den Haag gaat binnenkort het gereconstrueerde wrak van de neergeschoten vlucht MH17 gaan inspecteren. In juni zou het proces over het toestel dat in 2014 boven Oekraïne werd neergeschoten van start kunnen gaan.

Op 17 juli 2014 schoten onbekenden een Boeing 777 van Malaysia Airlines neer in het oosten van Oekraïne. Het toestel was vertrokken vanaf de luchthaven van Schiphol met als bestemming Kuala Lumpur, Maleisië. Van de 298 inzittenden hadden bijna 200 de Nederlandse nationaliteit, niemand overleefde de ramp. De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde toen dat het toestel was neergehaald met een Boek-luchtdoelraket. Op het ogenblik van de feiten was de Russisch-Oekraïense oorlog volop aan de gang.

4 verdachten

De rechtbank zal het gereconstrueerde vliegtuig bezichtigen in een hangar in Gilze-Rijen. De rechter is van oordeel dat een eigen waarneming van de aard en de concentratie van de schade noodzakelijk is. Op dit moment verdenkt het Openbaar Ministerie vier mannen, drie Russen en een Oekraïner, van betrokkenheid bij de ramp. Het proces rond MH17 zou mogelijk vanaf 7 juni van start gaan. Voorlopig heeft nog maar een van de vier verdachten bevestigd aanwezig te zullen zijn in de rechtbank.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen