Illustratief. Foto Shutterstock.

Illustratief. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Steeds meer Nederlandse banken vragen negatieve rente

Wijnand Meeus

In Nederland rekenen steeds meer banken een negatiever rente aan wanneer een klant voor meer dan 100.000 euro op zijn spaarrekening heeft staan. Dat betekent dus dat in plaats van geld van de bank te krijgen, je geld moet betalen om er een spaarrekening te hebben.

Het is de Volksbank – SNS, ASN Bank en RegioBank – die maandag bekendmaakte dat ze vanaf 1 juli 0,5 procent rente per jaar aanrekent over een bedrag dat hoger is dan 100.000 euro. Die grens ligt momenteel in Nederland nog op 250.000 euro. Volgens de banken is de aanleiding de aanhoudend lage negatieve rentes op de financiële markten. Elke Europese bank moet daarnaast ook een strafrente betalen voor het geld dat ze parkeert bij de Europese Centrale Bank.

Net als de Volksbank zullen ook ABN Amro en ING in Nederland negatieve rente aanrekenen. ABN Amro legt de grens wel op 150.000 euro. In België blijft de strafrente bij 100.000 euro nog weg. Hier staat bovendien nog een wettelijke minimumrente van 0,11 procent voor particulieren. Sommige banken zijn wel creatief om die verplichting te omzeilen. Triodos Bank België, bijvoorbeeld, zette al haar spaarrekeningen omzette in “niet-gereglementeerde rekeningen”, zodat ze geen minimumrente meer moesten geven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

6 gedachten over “Steeds meer Nederlandse banken vragen negatieve rente”

  1. Het geld op een spaarrekening of zichtrekening heeft een dubbelzinnig statuut. Het is geen lening want er is geen afgesproken looptijd, het is immers onmiddellijk opvraagbaar. Het is ook geen inbewaargeving want er worden geen bewaarkosten aangerekend. Dit verandert met de negatieve rente. Dan geef je duidelijk je geld in bewaring tegen een bepaalde kost. Kan er iemand van de redactie of de lezers eens uitzoeken wat deze verandering inhoudt voor de klant en voor de bank?

  2. De verkoop van kluizen zal de hoogte in gaan, het geld zal weer verhuizen naar de spreekwoordelijke sok.
    Vergeet de praatjes over uw geld wordt minder waard door de inflatie. 100 euro blijft 100 euro wanneer het geld in een sok steekt. Op een spaarrekening met negatieve rente zal die 100 euro wel minder waard worden.

  3. U bent duidelijk geen accountant : de waarde van geld in uw sok daalt wel degelijk als de prijzen voor producten stijgen. Met negatieve rente daalt het alleen nog méér …

Plaats een reactie

Delen