Sefer Aho Biliçen

Sefer Aho Biliçen

Uncategorized

Syrisch-orthodoxe priester veroordeeld in Turkije

Sonja Dahlmans

Vandaag is de Syrisch-Orthodoxe kloosterpriester, vader Sefer Aho Biliçen, veroordeeld. Hij kreeg twee jaar en een maand gevangenisstraf. Zelf was hij vandaag niet aanwezig in de rechtbank, maar zijn advocaat was er namens hem bij toen het vonnis werd uitgesproken. Vader Biliçen wordt ervan beschuldigd een terroristische organisatie te steunen.

In 2018 kwamen twee leden van de PKK (de Koerdische Arbeiderspartij) aan bij het klooster en vroegen om hulp. Biliçen gaf hen te eten en water om te drinken. Later, op 9 januari 2020, werd de priester gearresteerd voor het steun bieden aan een terroristische organisatie. Zelf geeft de priester aan dat hij niet wist wie er bij hem aan de deur kwamen en dat hij eenvoudigweg zijn christelijke plicht tot naastenliefde vervulde. Hulp geven aan mensen in nood hoort volgens de kloosterpriester bij zijn christelijke overtuiging en hij geeft te kennen dat hij vanuit die overtuiging heeft gehandeld. Niet omdat hij de PKK steunt, maar vanwege zijn geloofsovertuiging. Biliçen komt niet buiten zijn klooster.

Na zijn arrestatie op 9 januari 2020 werd de kloosterpriester op 14 januari van datzelfde jaar weer vrijgelaten. Samen met Biliçen werden nog twaalf anderen vastgehouden in een onderzoek naar terrorisme, volgens de Turkse overheid. Mensenrechtenactivisten worden vaker gearresteerd in Turkije op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Zo werd bijvoorbeeld in 2015 de president van de Associatie van Assyrische, Chaldeeuwse en Aramese christenen, (AACA), Sado Ide Oshana, gearresteerd. Ook hier werd de verdenking van betrokkenheid bij terrorisme als motivatie van zijn arrest aangegeven.

Biliçen geeft leiding aan het Syrisch-orthodoxe klooster van Mor Yakoub in Tur Abdin, gelegen in het Zuidoosten van Turkije. In het gebied wonen naar schatting nog zo’n 3000 Oosterse christenen. Vervolgingen van deze religieuze minderheidsgroep kwamen reeds voor tijdens de jaren ‘80 en ‘90 van de twintigste eeuw.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Syrisch-orthodoxe priester veroordeeld in Turkije”

Plaats een reactie

Delen