Een katholieke kerk in Goa (Shutterstock)

Een katholieke kerk in Goa (Shutterstock)

Uncategorized

Toenemend geweld tegen christenen in India

Sonja Dahlmans

Geweld tegen christenen neemt toe in India. Met ingang van acht maart ging een nieuwe wet in die Hindoes moet beschermen tegen gedwongen bekering. Sinds het wetsvoorstel in januari in een aantal staten werd ingediend is er een stijging van geweld tegen christenen in India geweest. In Madhya Pradesh zijn er achtenveertig meldingen geweest van geweld, intimidatie, valse beschuldigingen en het sluiten van kerken.

In acht van de in totaal negenentwintig staten in India is de nieuwe wet van kracht. Volgens pastor Samuel zijn met de ingang van de antibekeringwet aanvallen op christenen geen incidenten meer. “De aanvallen worden met opzet en goed voorbereid uitgevoerd. Ze zijn zeer gewelddadig. Er is geen uitzondering, alle christelijke denominaties worden bedreigd” zegt hij.

De nieuwe wet zou in theorie Hindoes moeten beschermen tegen gedwongen bekeringen. In de praktijk echter worden christenen vaak vals beschuldigd deze te overtreden, waardoor geweld en intimidatie tegen christenen gerechtvaardigd wordt. Volgens de nieuwe wet moet iedereen die zich wil bekeren tot een ander geloof dit zestig dagen voor hun bekering toestemming vragen aan de overheid daarvoor. Er is geen bewijs nodig om beschuldigingen van overtreden van de wet te toetsen. Christenen vrezen dat het invoeren van de antibekeringwet alleen maar meer geweld zal brengen. Officieel is het christendom volgens de Indiase grondwet legaal en hebben christenen rechten als religieuze minderheid.

Op 8 maart van dit jaar viel een hindoeïstische meute in het district Dantewada 150 christenen aan die bijeen waren gekomen in een huiskerk om te bidden. De meute, onder leiding van Ando Guddi, claimde dat hun aanval gerechtvaardigd was, omdat de christenen betrokken zouden zijn geweest bij gedwongen bekeringen. Acht mensen moesten in het ziekenhuis behandeld worden voor hun verwondingen tijdens deze aanval. Een zwangere vrouw verloor haar baby.

Vijftien Bajrang Dal activisten bestormden 27 februari een Methodisten Kerk in Ituga. Vijfentwintig christenen waren daar bijeen gekomen voor gebed tijdens de vastenperiode. De woedende menigte beschuldigde de christenen ervan de openbare orde te verstoren en eiste dat de kerk voorgoed zou worden gesloten. Toen de gemeente probeerde te praten met de activisten om de boel te sussen, werden zij aangevallen met messen en andere wapens. Verschillende christenen, waaronder ook vrouwen en kinderen, raakten hierbij gewond.

Zeven februari verstoorden extreme hindoes twee kerkdiensten. Zij sloegen de gelovigen die in de kerk waren samengekomen om te bidden. Vervolgens zetten zij de politie van Madhya Pradesh onder druk om de christenen te arresteren op verdenking van gedwongen bekeringen. In januari werden twee pastors gearresteerd ook onder de nieuwe antibekeringwet. In de stadjes Bhamdakhapar en Jambukheda werden twee pastors ook gearresteerd op grond van beschuldigingen van gedwongen bekeringen.

Verschillende bronnen melden dat de autoriteiten niet ingrijpen tegen het oplaaiende geweld. Ook zouden klachten van christenen niet onderzocht worden door de politie en aangiftes niet worden opgenomen. Volgens de National Herald India misbruikt de politie haar macht en opereert zij als een verlengstuk van religieuze fanaten.

In 2020 alleen waren er reeds 327 gevallen van geweld jegens christenen blijkt uit onderzoek van de Commissie voor Religieuze Vrijheid. De regio Uttar Pradesh staat bovenaan de lijst met 95 meldingen van geweld tegen de christelijke minderheid daar. Onder president Modi zouden misdrijven tegen christenen tussen 2016 en 2019 met 60% zijn gestegen. In plaatsen waar de Bharatiya Janata-partij aan invloed toeneemt, is het geweld tegen christenen gestegen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Toenemend geweld tegen christenen in India”

Plaats een reactie

Delen