Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Topmanagers helpen jongeren met leerachterstand: “Coronacrisis is onze Tweede Wereldoorlog”

Wim De Smet

Meer dan veertig vooraanstaande bedrijfsleiders en topmanagers gaan deze zomer les geven aan jongeren die door de coronacrisis een ernstige leerachterstand opliepen. “Iemand anders oproepen om iets te doen, is veel te makkelijk. Laten we zelf de handen uit de mouwen steken”, klinkt het in een opiniestuk op Tijd.be.

Bij de ondertekenaars bevinden zich de topmannen en -vrouwen van bekende bedrijven zoals Matexi, KBC, Vyncke NV, Groep Willemen, Belfius en Golazo. Ze zijn tot de constatatie gekomen dat de coronalockdown een heel grote impact dreigt te krijgen op leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs. “We geloven heel sterk in de kracht van het onderwijs om mensen te emanciperen en een maatschappij sterker en rijker te maken”, luidt het in de tekst. “Iedereen die deze krant leest, leiding geeft of verantwoordelijkheid draagt, had grootouders of overgrootouders die alleen naar de basisschool gingen of zelfs amper konden lezen of schrijven. Kijk waar we enkele generaties later staan. Dat is de emanciperende kracht van het onderwijs, waar niet je afkomst of financiële middelen bepalen waar je geraakt. Wel je intrinsieke talenten en hoe hard je werkt.”

Polarisatie

Maar volgens de topondernemers is ons onderwijs niet meer wat het geweest is. Ze stellen vast dat de PISA-resultaten van het Vlaams onderwijs fors gedaald zijn. Er is ook een kloof gegroeid tussen leerlingen van allochtone en autochtone afkomst. De ondertekenaars vrezen dat die kloof uiteindelijk zal leiden tot ongelijkheid, toenemende maatschappelijke spanningen en polarisatie. “En de coronacrisis dreigt die zaken alleen maar erger te maken”, klinkt het.

“Laten we het zelf doen”

De managers roepen daarom iedereen op om, net zoals zijzelf, deze zomer één week les te geven aan jongeren met leerachterstand. “De coronacrisis is onze Tweede Wereldoorlog”, schrijven ze. “Onze kinderen en kleinkinderen zullen ons vragen wat wij hebben gedaan om de problemen op te lossen, de schade te herstellen en de wereld beter te maken. Iemand anders oproepen om iets te doen, is veel te makkelijk. Laten we het zelf doen. Want de samenleving, dat zijn wij allemaal.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

1 gedachte over “Topmanagers helpen jongeren met leerachterstand: “Coronacrisis is onze Tweede Wereldoorlog””

  1. “Er is ook een kloof gegroeid tussen leerlingen van allochtone en autochtone afkomst.” Als je leven rond het aanbidden van een pre middeleeuwse religie leesboek draait die claimt alle wijsheid te bevatten, zal dat gat steeds groter worden. De vruchten van de autochtonen (lees geld ) daar hebben ze opmerkelijk genoeg nooit problemen mee …

Plaats een reactie

Delen